Sınır illerinde bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Eric Rubin, ABD Adana Konsolosluğu'nda uluslararası gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Adana Başkonsolosu John Espinoza ile konsolosluk binasında gazetecilerle buluşan Eric Rubin, Suriye'de yaşanan iç çatışmaları 'trajedi' diye tanımlayıp, bu ülkedeki insanların acı çekmelerini kaygıyla izlediklerini dile getirdi.

BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

Suriye'de yaşanan gelişmelerle ilgili en çok etkilenen ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Rubin, "Türkiye hemen yanı başındaki Suriye ile ilgili olarak çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalıyor. O sorunlarla birlikte mücadele edeceğiz. Şunu vurgulamak isterim ki; Türkiye'nin güvenliği ve korunması konusunda kendimizi adamış durumdayız. Türkiye hem yarım yüzyıldır NATO üyesi olduğundan, hem de yakın dost ve müttefikimiz olduğundan dolayı biz bu korumayı yapıyoruz" diye konuştu.

Rubin, ülkelerini terk edip Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin barınması konusunda da giderlerin paylaşılmasına dönük çalışmalar yürüttüklerini, Türk hükümeti ve Türk halkının Suriyelilere karşı cömert tutumunu da takdir ettiklerini belirtti.

Türkiye'nin NATO'dan Patriot füze sistemleri istemesi konusunu da değerlendiren Rubin, şunları söyledi:

"Türkiye bizim müttefikimiz. Türkiye kendisine komşu olan bir ülkenin iç savaş sonuçlarıyla uğraşır durumda görünüyor. Türkiye, Brüksel'deki NATO merkezine başvurup, kendi müttefiklerinin bu konuda yardımını istedi. Hem NATO, hem ABD ile Türkiye'nin ikili ilişkileri anlamında ülkemiz üzerine düşeni yapmaya hazırdır."

Suriye'deki krizin en kısa zamanda son bulması konusunda temenniden öte çaba göstermek zorunda olduklarını da kaydeden Rubin, "Hem uluslararası unsurlar, hem de Suriyelilerin kendi arasında yapmış oldukları işbirliği gözümüze çarpıyor. Bu anlamda Doha'da ulaşılan anlaşmayı çok olumlu buluyoruz. Ama CNN'i izlerken, durumun iyileştiğini söylemek mümkün değil. Bu konuda herhangi bir öngörüde bulunmak da zor. Ama en öncelikli konularımızdan biri bu ve Türkiye ile işbirliği içinde çalışıyoruz" dedi.

PKK TERÖRÜNÜ ÇOK CİDDİYE ALIYORUZ

Rubin, Türkiye'nin güvenliği ile ilgili sadece Suriye'de yaşanan sorunlar olmadığını, PKK terörünü yenmesi konusunda da Türkiye'ye destek verdiklerini dile getirdi.

Rubin, "Biz PKK terörünü çok ciddiye alıyoruz. PKK-KCK tarafından kullanılan bu taktiklerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini kamuoyuna açıkladık. Türkiye'nin bu tehdidi yenmesi için yardım ediyoruz. Yine yardımcı olabileceğimiz ilave yollar neler ise onları da Türk hükümeti ile konuşmaya çalışacağız. Sorunun aynı zamanda sosyal yönü ile ilgilenme konusunda Türkiye'nin yaptığı çalışmaları destekliyoruz. Sadece terörü yenme çabalarını değil, sosyal yaklaşım çerçevesinde de Türk hükümetine her anlamda desteğimiz olacaktır" diye konuştu.

Irak'ta bölgesel Kürt yönetimi ile Bağdat yönetimi arasındaki sıkıntıların da Türkiye'yi endişelendirdiğini bildiklerini ifade eden Rubin, şöyle konuştu:

"Biz Irak'ın tek bir devlet olmasını istiyoruz. Ama otonom yapıyla ilgili de federal sistemin oturtulması lazım. Bu konunun Irak halkı arasında çözülmesi gerekiyor. Türkiye'nin meşru güvenliği konusunda endişeleri olduğunu anlıyoruz. Bu hem bizim, hem Irak hükümeti, hem de Erbil arasında tartışılan en önemli konulardan biri. Şunu yine vurgulamak istiyorum; Türkiye'nin sınırlarından kendisine yönelen saldırılara karşı desteğimizi sürdürüyoruz. Bölgede kalıcı bir çözüm, ilgili ülkelerin bir araya gelmesiyle mümkün olabilir."