Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türk-Amerikan İş Konseyi Toplantısı'na katılan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, Türk işadamlarından gelen vize kolaylığı isteklerine cevap verirken temennisini paylaştı. Ricciardone, "Keşke vizesiz olsaydı seyahat. Keşke bu soru sorulmasaydı. Umuyorum, yakın gelecekte böyle gelişmeler olacak" diyle konuştu.


"TÜRKİYE SURİYE KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR"


Sabancı Center'da düzenlenen Türk-Amerikan İş Konseyi toplantısında Türk ve ABD'li işadamlarına konuşan Büyükelçi Francis Ricciardone, Türkiye ve ABD'nin dünyanın problemlerini çözme konusunda omuz omuza çalıştıklarını söyledi. Bu işbirliğine Libya'yı örnek veren Büyükelçi Ricciardone, "Geçen yıl Libya konusunda beraber başa çıktık. Türkiye ve ABD bir araya gelip Libya halkına yardımcı olmaya çalıştık" diye konuştu. Ricciardone, benzer bir işbirliğinin Suriye konusunda da yaşandığına değinerek, "Suriye'de neler olabilir? Suriye'de ne olacağını bilmiyoruz. Umarım şiddet içermeyecektir. Çok basit bir çözüm olmadığını biliyoruz. Biz müttefikler olarak Suriye'deki problemlerini çözümünde birlikte çalışıyoruz. Suriye'de dönüşüm ne zaman gerçekleşecek? Bunun söylemek zor. Gelecekte Suriyeliler geriye dönüp baktıklarında, bir numarada Türkiye'ye görecekler. Türkiye Suriye için çok önemli bir rol oynuyor" şeklinde konuştu.




LİDERLER GÖRÜŞECEK


İki ülke liderlerinin bir arada hareket ettiklerinde zorluklardan güçlü çıkmayı başardıklarını söyleyen ABD Büyükelçisi Ricciardone, gerek NATO zirvesine katılacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gerekse Meksika'daki G- 20 Zirvesine gidecek Başbakan Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama'yla yakın zamanda bir araya geleceğini hatırlatttı. Ricciardone, bu zirvelerde iki ülke liderlerinin birbirlerine danışacaklarını ve işbirliği konusunun gündeme geleceğini söyledi.




TERÖRLE MÜCADELEDE TÜRKİYE'YE ÖVGÜ


Türkiye'ye PKK terör örgütüyle mücadele konusundra destek vermeyi sürdürdüklerini belirten ABD Büyükelçisi Ricciardone, terörle mücadelede Türkiye'nin tavrını övdü. Ricciardone, "Türkiye terörle mücadele ederken demokrasi ve hukukun üstünlüğünü yerine getirmeye çalışıyor" dedi.


EKONOMİDE DE İŞBİRLİĞİ


Türkiye ile ABD arasındaki stratejik işbirliğinin siyasi ve askeri konularla sınırlı kalmamasını ekonomik işbirliğiyle de perçinlenmesi gerektiğini söyleyen ABD Büyükelçisi Ricciardone, "İki katından daha fazla ticaret yapıyoruz artık. Bu aynı zamanda sayın başkan Obaman'ın ve Erdoğan'ın baştan belirledikleri kurallardan oluşmakta. Yeni bir ticaret ve yatırım ayağı eklediler stratejik ilişkilerimize" diye konuştu.


ORTAK HELİKOPTER ÜRETİMİ


Türkiye ile ABD arasında black hawk helikopterlerinin üretimi konusunda yapılan anlaşmaya değinen Büyükelçi Ricciardone, "600 fazla Black Hawk helikopterinin Türkiye'de üretildiğini göreceğiz. 100 kadar yüksek teknolojiyle donatılmış helikopter TSK'da kullanılacak. Diğerleri ihraç edilecek" dedi.


ÖA-OU (MK) (FOTOĞRAF)