"TÜRKİYE AFGANİSTAN'DA SADECE ASKERİ GÜÇ OLARAK BULUNMUYOR "


Türkiye'nin Suriye ve Afganistan'daki rolüyle ilgili bir soruya yanıt veren Ricciardone, Türkiye'nin sadece askeri güç olarak değil Afganistan'ı yeniden inşaa etmek geliştirmek için orada olduğunu kaydetti. Türk yardım geleneğinin Atatürk ile başladığını kaydeden Ricciardone, "Atatürk, Cumhuriyet'ten önce oranın özgürleşmesi için askeri güce ihtiyaç duydu. Mareşal Fevzi Çakmak'a döndü ve en iyi resmi görevlileri Afganistan'a yollamasını söyledi. Onlar Afganistan'a yardım ve onları düşmanlardan korumak için gittiler" dedi. Türkiye'nin şimdilerde daha büyük bir sorumluluk aldığını söyleyen Ricciardone, "Türkiye bölgesel güç olma yolunda ilerliyor. Türkiye diplomatik yollarla barışı sağlamak sonuç elde etmek için çalışabilir. Türkiye Afganistan'da sadece askeri güç olarak bulunmuyor. Doktorlar, öğretmenler, mühendisler orayı yeniden inşaa etmek geliştirmekte de rol oynuyor" dedi. Suriye'deki gelişmelere de değinen Ricciardone, "Türkiye hükümetlerin kurulması gelişmesi konusunda yardımcı bir rol oynadı Somali'de ve Sudan'da. Türkiye bölgede önemli bir oyuncu. Suriye için en iyisinin olmasını umut ediyoruz. Sormamız gereken soru şu, biz ne yapmalıyız ? Tartışmalıyız karşılıklı konuşmalıyız" dedi.


"ESAD REJİMİ İNSANLARI ÖLDÜRMEYİ DURDURMALI"


Bir gazetecinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın kabul ettiği Kofi Annan planıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. Ricciardone, "Deneyimlerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim. Esad rejimi insanları öldürmeyi durdurmalı" dedi. Ricciardone, İstanbul'da yapılacak Suriye'nin Dostları grubu ikinci toplantısı için de temennilerini dile getirdi. Ricciardone, "Bu konuda bazı gelişmelerin olacağını düşünüyorum. Bunun çok karmaşık bir sorun olduğunu biliyoruz. Bir sihirle sonuca ulaşmasını beklemiyorum Pazartesi sabahı. Bunu böyle düşünmek çok basit kalır. Suriye'nin içinde bulunduğu durum oldukça zor bir süreç ABD diplomatları Türk Dışişleri Bakanlığı ve Suriye muhaliflerle iletişime geçti. Suriyeli muhalifler zor bir tarafta duruyor. Bu hiç de kolay değil farklı yüzler, farklı politik inanışlar var. Suriye'nin geleceği için karşılıklı konuşmaya ihtiyaçları var. Sadece birkaç ay içinde Türkiye'ye mülteci olarak insanlar göç etti. Diktatörlüğün yerine nasıl demokrasiyi getirebiliriz komşularla olan ilişkileri nasıl geliştirebiliriz bunlar aşılması gereken önemli sorunlar.Suriye'deki dönüşüm için muhalefet çok önemli. Pazar günü gerçekleşecek toplantıda Annan planıyla ilgili olumlu sonuçların alınacağını düşünüyorum" dedi.


"PKK TERÖRİST BİR ORGANİZASYONDUR"


Ricciardone, Kürt sorunuyla ve terörle mücadelede Türkiye - ABD arasındaki bilgi paylaşımıyla ilgili bir soruyu da yanıtladı. Ricciardone, "Türkiye Kürt sorunuyla ilgili uzun yıllardır devam eden bir süreçten geçiyor. Türk insanlarına karşı silahlanan PKK, terörist bir organizasyondur. Adına ne derseniz deyin bu bir terör sorunudur. Teröre olan parasal desteğin kesilmesi için atılması gereken adımlar var. Türkiye son zamanlarda daha geniş bir perspektifle ilerleme kaydetti. Türkiye siyasal açıdan da daha ciddi bir aydınlanma sürecine girdi" şeklinde konuştu. Büyükelçi olduğunda Cumhurbaşkanı Gül 'ün bakan olduğunu söyleyen Riccardone, Gül'ün kendisine o zaman kişisel özgürlüklerin geliştirilmesi gerektiğinden bahsettiğini belirtti. Terör sorununun çözülebileceğine işaet eden Riccardone, Türkiye'nin bu konuda Suriye'ye örnek olabileceğini söyleyerek, " Parlamentonuza baktığımda Kürt siyasetçiler var. Suriye de böyle bir süreçten geçebilir" şeklinde konuştu.


(BB)