Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü, dünya portakal suyu üretiminde birinci sırada yer alan Brezilya’nın, ortaya çıkan tarımsal ilaç kalıntısı sorunu nedeniyle ABD’ye ihracatta sorun yaşandığını belirtti. Müdürlük, Brezilya’nın, AB’nin ardından Türkiye’nin de sebze ve meyve üretiminde yasakladığı 9 tarımsal ilaçtan biri olan 'Carbendazim' kullanımından kaynaklı olarak ihracatta zorlandığına işaret etti. Yetkililer, iç pazara yönelen ABD’de, önemli narenciye yetiştirme bölgelerinden olan Florida’da da olumsuz iklim koşullarından kaynaklı portakalda beklenen rekoltenin gerçekleşmediğini duyurdu. Bu nedenle ABD’deki portakal suyu fiyatlarında yılbaşından bu yana ciddi artışın meydana geldiğini vurgulayan yetkililer, bu ülkenin yaş meyve ithalatının çeşitli kısıtlamalara tabi olmakla birlikte Türkiye menşeli tatlı portakalın ihracatının mümkün olduğunu hatırlattı. Çağrıda ayrıca ABD’de talebin yükselmesiyle fiyatın da yükseldiğine işaret edilerek, portakal, portakal suyu üretimi ve ihracatı yapan firmalar için önemli bir fırsat olabileceği vurgulandı.

'FIRSAT İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ'

Kendisi de aynı zamanda narenciye üreticisi olan İzmir Konak Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Köse, ABD’nin hem tarımsal ürünler hem de tarıma dayalı sanayi ürünleri konusunda önemli bir potansiyel taşıdığını kaydetti. Bu tür yeni gelişmelerin yakından takip edilerek yeni ihracat pazarları için adım atılması gerektiğini vurgulayan Köse, "Biz ürünlerimizin kalitesine güveniyoruz. Eğer fırsat iyi değerlendirilirse ABD pazarındaki en güçlü ülkelerden biri olabiliriz" diye konuştu.

'TÜR DEĞİŞİMİ İÇİN TEŞVİK VERİLMELİ'

Bu kapsamda bazı teşviklere de ihtiyaç olduğuna işaret eden Köse, şunları söyledi:

"Bazı düzenlemeler ihracat artışında önemli rol oynayabilir. Bunlardan en önemli olanı meyve suyu yapımında kullanılabilecek narenciye üretimi konusunda teşviktir. Meyve suyu üretilebilecek türlerin dikiminde ve bu sayede tür değişimine gitmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konuda destekleri var ama yeterli konumda değil. Artırılırsa motive edilen üretici de, ihracatçı da bu işten kazançlı çıkacaktır."