Abant Platformu'nun ikinci oturumunda "Türkiye'nin Dış Politikası ve Ortadoğu" konusu tartışıldı. Boston Üniversitesi'nde görevli Jenny White, Türkiye'nin bölgeyi etkilemesinin insanların istemesine bağlı olduğunu belirterek, “Batıda, Türkiye'nin model olup olamayacağı konuşuluyor. Herkes modelde istediği şeyi görür. Mısır'daki generaller Türk modelini takip ediyorlar. Ama Kemalist yönünü takip ediyorlar. Başbakan Erdoğan Kahire'ye gitti ve dedi ki 'laikliği ateistlik olarak yanlış çevirmişsiniz. Müslümanız ama laik ülkeyiz' dedi. Kısaca herkes Türkiye'deki modeli kendilerini görmek istediği gibi alıyorlar. Türkiye ekonomi olarak iyi bir model. Türkiye bölgeyi gerçekten etkileyebilir mi? Ancak oradaki insanlar isterse etkileyebilir. Sadece birkaç elit gerekçeleri sundu diye Türkiye modeli kabul edilemez" dedi.

"TÜRKİYE, SURİYE İÇİN BİRŞEY YAPMADI"

Suriye'deki bir gazetede görevli Aliya Türki ise Türkiye'nin Suriye için hiçbir şey yapmadığını belirterek, “Türkiye'nin, Arap dünyasındaki rolü nedir? Araplar ve Türkiye arasındaki ilişkiye baktığımızda ticari ilişkiler dışında hiçbir ilişki yok. Suriyeli olarak Arap baharından sonra Türkiye'yle ilişkin düşünceler iki nedenle değişti. Türkiye, Suriye için çok fazla bir şey yapmadı. Türkiye'yi güçlü bir ülke olarak kafamıza yerleştirmiştik. Ama Türkiye bir şey yapmadı. Türkiye, Arap dünyası için fazla bir şey yapamayacağını gösterdi. Avrupa ve Rusya bağlamında bunlar değerlendirilebilir. Yeni Ortadoğu'dan bahsediliyor. Yakın zamanda Türkiye izinde yeni bir Ortadoğu kavramı tartışılıyor. Türkiye neden Arap dünyasına liderlik etsin? Her zaman Türkiye'nin model alınmasından bahsediliyor. Türkiye neden Ortadoğu'da en güçlü ülke olsun ki?" diye konuştu.

"TÜRKİYE, SURİYE KRİZİNDE MÜDAHİL OLMALI"

Türkiye'nin yabancı ilişkiler bağlamında çok hızlı trend içinde olduğunu belirten Şehir Üniversitesi'nde görevli Richard Peres, ise şunları söyledi:

“Ak Parti yabancı elçiliklere genç insanları getiriyor. ABD'nin, Türkiye üzerinde Suriye ile ilgili olarak baskı uygulaması var. Bu da bazı beklentiler doğuruyor. Obama ve Erdoğan birlikte düşünüp bir araya geliyor. Bu toplantılar bünyesinde Türkiye ve Suriye ilişkileri tartışılıyor. Yine dile getirildiği gibi Libya'da hükümet NATO ile işbirliğine giren son taraf. NATO'nun işin içine girmesi Arap devriminin yönünü değiştirdi. Türkiye adım atmalı ve Suriye krizinde etkin müdahil olmalı. Tabi ki zor karar. Gerçek liderin etkin bir adımını kılıyor."



KY(MÇ/AAA)