Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Göğüş, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık, Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Daire Başkanı Zerrin Kandemir, Ortadoğu Dairesi Başkatibi Emre Kadıoğlu, öğretim üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tanıtım filminin ardından konferansa başlayan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Göğüş, Türkiye'nin dış politikasındaki gelişmeleri anlattı. Göğüş, uluslararası konjontürde yaşanan değişikliklerden bahsederek, "Soğuk savaş sonrası ortaya çıkan geleneksel tanımlara uymayan dinamik bir geçiş dönemi yaşıyoruz. Tek başına belirleyici olmayan yeni risk ve tehditlerle karşı karşıyayız. Terör, bölgesel ihtilaflar, iklim değişikliği, yoksulluk, açlık, erkonomik krizler, ırkçılık gibi uluslararası bir tehditle karşı karşıyayız" dedi.

AB ÜYELİĞİNE İNANANLAR YÜZDE 17'YE DÜŞTÜ

Komşularla sıfır sorun konusuna da değinen Göğüş, "Bir ülkenin komşularla sıfır sorun politika yaşaması mümkün olmayabilir, ama ideal olarak bu amaca yönelik çalışmaktır. Burada amaç budur. Komşularımızla sorunları sıfır düzeyine getirmektir. Bunu da belli ölçüde sağlamayı başardık" diye konuştu.

Avrupa Birliği'ne üyelik konusunun Türkiye için stratejik bir hedef olduğunu dile getiren Göğüş, "Bugün itibariyle bu süreçte bir tıkanıklık söz konusu. Bundan önceki birkaç dönem başkanı ülke ile de yaşanan sorunlar nedeniyle yeni fasıllar açmak mümkün olmadı. Temmuz'dan bu yana AB dönem başkanlığını Güney Kıbrıs Rum yönetimi yapıyor. Bizim tanımadığımız bir ülke. Endişe verici bir durum. Kamuoyunda AB'ye üye olacağımıza inananların sayısı giderek düşüyor. Bu son kamuoyu yoklamalarında yüzde 17'ye kadar düştü. AB'nin de bu konuda üstüne düşenleri yerine getirmesi gerekir. AB 'nin verdiği sözleri tutması lazım" diye konuştu.

Konferansa katılanların sorularını da yanıtlayan Göğüş'e program sonunda Rektör Prof.Dr. Faruk Kocacık tarafından Selçuklu çift başlı kartalının işli olduğu bir tablo hediye edildi.