Bülent Ecevit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Salonu'nda düzenlenen, 'Türkiye- AB ilişkileri' konulu konferansta konuşan AB Uzmanı Erhan Akdemir, son günlerde "AB'ye niye giremiyoruz? Ne zaman gireceğiz?" şeklinde sorularla karşılaştığını belirterek, "Hedef AB'ye girmek değil. Hedef AB düzeyine ulaşmak. Önemli olan o standartlara ulaşabilmek, o seviyeyi yakalayabilmek" diye konuştu.

Akdemir, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak 2010'da ve bu yıl, 'AB'nin Türkiye'nin bürokratik dönüşümüne etkileri' adı altında iki anket düzenlediklerini söyledi. 1032 AB uzmanı arasında yaptıkları 2010'daki ankette Türkiye'nin AB üyeliğinin yüzde 55.3 oranında desteklendiğini belirten Akdemir, ankete katılanların yüzde 84'ünün aynı zamanda AB'ye güvenmedikleri, yüzde 32.8'inin de AB'ye hiçbir zaman üye olamayacaklarına inandıkları yönünde görüş belirttiklerini kaydetti. Bu yıl 232 AB uzmanı ile yaptıkları ankette ise AB üyeliği yine yüzde 83 oranında desteklenirken, AB'ye güvensizliğin yüzde 88 oranında olduğunu vurgulayan Akdemir, şöyle konuştu:

DİN VE KİMLİK FARKLILIĞI SORUNU

"Ayrıca bu ankette, 'Türkiye- AB ilişkilerinde sizce en büyük sorun nedir?' diye sorduk. Din ve kimlik farklılığı yüzde 27, AB ülkelerinin samimiyetsiz davranması yüzde 18, Kıbrıs sorunu yüzde 17, Türkiye'nin yapısal sorunları yüzde 11 olarak ortaya çıktı. Bu ankete katılanların yüzde 42'si de AB Bakanlığı çalışanıdır. Güvenmediğimiz ve hiçbir zaman üye olamayacağımıza inandığımız halde destek oluyoruz. Bu şu anlama geliyor; Türk halkının Avrupa değerleriyle bir sıkıntısı yok. Ama kimi siyasi nedenlerden dolayı AB'ye güvenmediğini kabul ediyor."



DS(EE/BT)