Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) İzmir AB Bilgi Merkezi’nin organizasyonunda AB Türkiye Delegasyonu tarafından gerçekleştirilen 4’ncü Boğaziçi Gençlik Konferansı Hilton Otel’de başladı. Toplantıya katılan AB Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Birinci Müsteşarı Michael Miller, gençlere Türkiye’nin AB süreci ile ilgili bilgilendirmede bulunurken, toplantının Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği sürecinde yaşanan yanlış algılamaların önüne geçmek için düzenlendiğini söyledi.

Toplantı bitiminde DHA’nın sorularını yanıtlayan Michael Miller, Türkiye’de 60’ncı günü geçen ve yaklaşık 60 kişinin hayati tehlikeyle karşı karşıya kaldığı açlık grevleri konusunda AB Türkiye Delegasyonu’nun yaklaşımı yönündeki soruya şukarşılığı verdi:

"Durumu çok yakından izliyoruz. Kötüleşen sağlık durumlarına ilişkin raporları yakından takip ediyoruz. AB olarak açlık grevlerinin ölüme yol açmaması, sona ermesi için çağrıda bulunduk. Hükümetin de Kürtlerin kendi dillerinde savunma yapabilmeleri yönündeki çabalarını destekliyoruz. Açlık grevi sona ermeli ve bunun yerini diyalog almalı. Şu anda açlık grevindeki kişilerle ilgili insani açıdan çok endişeli olduğumu söyleyebilirim."

'DİN KONULARI KRİTER DEĞİL'

Miller ayrıca AB ve Türkiye ilişkilerinin oldukça karmaşık olduğunu ama ticaret, yatırım gibi temel işbirliği konuları üzerinde pozitif gelişmeler yaşandığını söyledi. Türkiye’nin modernleşmesine katkıda bulunduklarını iddia eden Miller, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde Berlin’e yaptığı ziyaretteki, "Türkiye üyelik hedefinden vazgeçmedi" sözlerine işaret ederek, bunun da pozitif bir gelişme olduğunu kaydetti. AB’ye üye olmak isteyen her ülkenin insan hakları ve demokrasinin kurumları konusunda gelişim kaydetmesini istediklerini dile getiren Miller, "Din konuları ise bir kriter değil" değerlendirmesini yaptı.

YILDA 7 BİN KİŞİYE AB ANLATILDI

ESİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Özkardeş de toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir AB Bilgi Merkezi’nin Türkiye çapındaki 22 merkezden oluşan bilgi ağının bir parçası olduğunu hatırlatarak. bilgilendirme faaliyetleri kapsamında konferanstan konsere kadar pek çok etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Özkardeş, merkezin yılda ortalama 7 bin kişiye ulaştığını belirterek AB’nin 'farklılıklar içinde birlik' ilkelerinden uzaklaşmadığı sürece, dünyada geleceğe yön veren büyük bir proje olarak hep örnek olacağını vurguladı.



BT(İÖ/COŞ)