AB, 'Türkiye'de Adli Tıp Hizmetlerinin Güçlendirilmesi' başlıklı AB-Türkiye ortak projesinin bir parçası olarak İstanbul, İzmir, Adana ve Diyarbakır'da 4 adli Kriminal Polis Laboravutarı yaptırıyor. Suçun tespiti ve kovuşturulmasında polisin çalışmalarını destekleyecek Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı'nın temeli Mart ayında atılırken, binanın önümüzdeki Ağustos ayında tamamlanacağı belirtildi. Diyarbakır'daki polis kriminal laboratuvarı, 5 kattan oluşurken 7 bin 500'ü kapalı olmak üzere toplam 9 bin 500 metre kare alan üzerinde kuruluyor. Diyarbakır'da halen 15 ilin bağlı bulunduğu Diyarbakır Bölge Polis Kriminal Laboratuvarı yaklaşık bin metre karelik bir alanda faaliyet yürütüyor.

ARTIK DNA TESTLERİ ANKARA'YA GÖNDERİLMEYECEK

AB'nin maliyetinin yüzde 75'ini karşıladığı proje kapsamında yapılacak olan Diyarbakır Kriminal Polis Laborutuvarı'nın hizmeti girmesiyle bugüne kadar hep Ankara'ya gönderilen suç kanıtları ve suçun tespiti için aylarca beklenmeyecek. Diyarbakır'daki laboratuvarda, biyolojik ve ses, görüntü ve data laboratuvarları da bulunacak. Hızlı ve adil yargılamaya yardımcı olacak laboratuvarda sonucu aylarca beklenen DNA testleri ve tespitleride artık kısa sürede gerçekleştirilecek.

"PROJE, KOPENHAG SİYASİ KRİTERLERİNİN BİR PARÇASI"

Yapımına Diyarbakır, İstanbul, Adana ve İzmir'de başlanan laboratuvarların toplam maliyeti 12.6 milyon Euro olarak belirlenirken, polis tarafından yürütülen soruşturmalarda bilimsel adli tıp tekniklerinin kullanımını güçlendirerek Türkiye'yi AB standartlarına yakınlaştıracak. Proje, Türkiye'nin, hukukun üstünlüğünü teminat altına alan kurumların istikrarını da hedefleyen yargı reformları ile AB'ye katılım için gerekli olan Kopenhag Siyasi Kriterlerinin karşılanması amacıyla devam eden çabalarının da bir parçası olarak görülüyor.