EN BÜYÜK YATIRIM DEMOKRASİYE


Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerini yürüten bir ülke olduğunu belirten Bağış, "Çevre konusunda AB üyesi bazı ülkelerin çok önünde gittiğimiz çok net söyleyebilirim. Türkiye bir çok konuda olduğu gibi çevre konusunda da kararlığını ortaya koydu. Türkiye çevre konusunda AB ile uyumlu bir şekilde çalışmalarını yönetiyor. Bilgi ve inovasyona dayalı, çevreci, rekabetçi yüksek istihdam sağlayan bir süreci yaşıyoruz. Bildiğiniz üzere Çevre Faslı 21 Aralık 2009 tarihinde gerçekleştirilen Hükümetlerarası Konferans ile müzakerelere açılmıştır. Çevre faslı açıldığında, Türkiye'ye maliyetinin çok fazla olduğu gibi şikayetler ve eleştiriler oldu. AB Çevre Mevzuatına Uyumun Maliyeti yaklaşık 70 Milyar Avro olarak tahmin ediliyor. Yeni yol, okul ve havaalanı yapmak da maliyetlidir. Peki maliyeti var diye yapmayacak mıyız? Bu maliyeti konusuna takılmamak lazım. Bunlar Türkiye'ye değer katar" diye konuştu. Bağış, Türkiye'de son 10 yılda en büyük yatırımı demokrasiye yaptıklarını söyleyerek, "Halkın hassasiyetine önem verirseniz yatırımı savunmaya değil, sağlığa ve çevreye yaparsınız. Demokrasi güçlendikçe çevre konusundaki hassasiyet de artıyor" dedi.


Bağış, çevre faslını açarken İstanbul'daki belediye otobüslerinin çevreci bir yakıt kullanmalarını sağladıklarını ifade ederek, "İşte bireyi önemsemek böyle bir şey. Avrupa'daki insanlar hangi standartlarda yaşıyorsa benim vatandaşım da aynı standartta yaşamalıdır. Türkiye'nin bu konulardaki hassasiyetini analayan bir AB ülkeler grubu var" diye konuştu. Türkiye'nin güneşini, rüzgarını, çöp gazını dahi elektrik enerjisi haline getirdiğini, konutların ve sanayinin kullanımına sunduğunu anlatan Bağış, 2023 hedeflerinin 5 ana başlığından birinin de "Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler" olduğunu aktardı.


ÖDÜLLER 3 KATEGORİDE VERİLDİ


Konuşmanın ardından Avrupa Komisyonu tarafından sürdürülebilir şirketlerin başarılarını takdir etmek amacıyla iki yılda bir düzenlenen "Sürdürülebilirlik İçin İnnovasyon-Avrupa Birliği Çevre Ödülleri" bu yılki sahiplerine takdim edildi. Ödüller, "Yönetim", "Ürün" ve "Süreç" olmak üzere üç kategoride verildi. "Yönetim" kategorisinde Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. birincilik ödülüne layık görülürken, Akbank, Coca Cola İçecek A.Ş. ve Bosch Sanayi ve Ticaret A.Ş. de finale kalarak ödüle hak kazanan şirketler oldu.


(BB)