Bağış, Başbakan Erdoğan'ın sık sık dile getirdiği 3 çocuk isteğini de sadece Müslümanlar için istemediğini belirtti. Bağış, " Başbakan 3 çocuk derken, sadece Müslümanlar için söylemiyor. Türkiye'nin bütün zenginlikleriyle iri ve diri kalmasını istiyor" diye konuştu.


6- 7 EYLÜL OLAYLARI TÜRK TOPLUMUNU ÜZDÜ


Toplantıya yeni İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'la birlikte Türkiye Musevileri Ruhani Lideri Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Aram Ateşyan'la birlikte Fener Rum Patrikhanesi ile Süryani Cemaatinden dini temsilciler katıldı.Yaklaşık 300 kişinin bulunduğu ve tamamı farklı inanç gruplarına mensup olan vatandaşların doldurduğu salonda konuşan AB Bakanı Egemen Bağış, ikinci kez ameliyat olan Başbakan'ın selamını getirdiğini söyledi.


Geçmişte yaşanan acıları unutmayacaklarını söyleyen Bağış, "Bu ülkeninin her kesiminin yaşadığı acılar oldu. 6-7 Eylül olaylarında toplulumuz büyük üzüntü yaşamıştır. Hrant Dink'in katledilmesi hepimizi ortak bir acıya yönlendirmiştir" dedi. "Biz AB'nin ülkelerini değil, ilkelerini önemsiyoruz" diye sözlerine devam eden Bağış, "112 yıl sonra Akdamar'da dua edildi. 88 yıl aradan sonra da Sümela'da dua edebiliyoruz. Bu ülkenin hiçbir vatandaşı diğerinden üstün değildir. Bu ülkeye vatandaşlık bağıyla bağlı olan herkes bu ülkenin değeridir" şeklinde konuştu.


BASINA KAPALI BÖLÜMDE ŞİKAYETLERİ DİNLEDİ


Egemen Bağış'ın konuşmasının ardından farklı inanç gruplarının temsilcileri kısa konuşmalar yaptı. Basın mensupları dışarı çıkarıldıktan sonra temsilciler şikayetlerini Bakan Bağış'la paylaştı. Farklı inanç gruplarına mensup vatandaşların en büyük şikayetleri çocuklarının devlet memuru olamaması üzerine yoğunlaştı. Bakan Bağış, sorunları ve eleştirileri tek tek dinleyip not aldı.


Basın mensupları tekrar içeri alındığında Bağış şikayetlere cevap verdi. Sorunların bir kısmının hızla çözülebileceğini bir kısmının da zamanla çözüm bulacağını söyleyen Bağış, Türkiye'ye gelmek isteyenlere vize kolaylığı sağlanması için gerekli girişimleri yapacaklarını söyledi. Türkiye'ye geri dönmek isteyen gayrimüslim vatandaşlara yönelik Başbakan Erdoğan başta olmak üzere çağrı yaptıklarını anımsatan Bağış, " Türkiyeye geri dönmek isteyenlerden vatandaşlık hakkı saklı olanlar için işlem kolay" dedi.


BAŞBAKAN ÜÇ ÇOCUĞU SADECE MÜSLÜMANLAR İÇİN SÖYLEMİYOR


"Başbakan 3 çocuk derken sadece Müslümanlar için söylemiyor " diyen Bağış, "Türkiye'nin bütün zenginlikleriyle iri ve diri kalmasını istiyor" dedi. Nufüs cüzdanlarındaki din hanesi konusu hakkında gelen bir eleştireye de yanıt veren Bağış, "Arkadaşlarımız gerekli çalmışmaları yapıyorlar. Reform izleme grubu toplantılarında bu konu görüşülüyor. Zamanla bir takım gelişmeler olacak" diye konuştu.


ÇOCUKLARINIZI KPSS'YE SOKUN


Devlette farklı inanç gruplarından temsilciler olması konusunda sık sık talep geldiğini söyleyen Bağış sözlerini şu şekilde tamamladı :


"Leo Halepli bizim imtihanı kazandı. AB uzmanı olarak göreve başlasın diye, o zamanki zihniyet, onunla birlikte işe alınan 30 kişi için yürütmeye durdurma kararı çıkarttı. O kardeşimiz başka iş buldu. Ben kendisine kızamadım. Bütün vatandaşlarımızı eşitlik derken bunu zorlayalım. Gençlerinizi KPSS'ye girmeye teşvik edin. Devlet kurumlarının sınavlarına sokun. O eski cam tavanlar, suni engeller kalmadı. Bunların kalmadığını hep birlikte ortaya koyalım. Eğer hala varsa derinlerde bir takım takozlar, onları da birlikte temizleyelim."


ÖA (MK) (FOTOĞRAF)