Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Mayıs ayında Azerbaycan'da düzenlenecek Eurovision şarkı yarışmasında Türkiye'yi temsil edecek şarkıcı Can Bonomo'yu Ortaköy'deki AB Bakanlığı Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Basına kapalı olarak yapılan görüşme sonrası Bağış ve Bonomo kameraların karşısına geçerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.


"CAN ARTIK AB HEYETİMİZİN DOĞAL BİR TEMSİLCİSİ OLDU "


AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Sevgili Can ülkemizi Avrupa'nın en önemli yarışmalarından birinde temsil edecek. Eurovision'da ülkemizin gözü kulağı ve sesi olacak. Orada ülkemizin mesajlarını aktaracak. Eurovision biliyorsunuz Avrupa'nın en köklü kurumsallaşmış müsabakalarından bir tanesi. Orada Türkiye sanatıyla müziğiyle mesajlarıyla yıllardır temsil ediliyor. Sertab Erener hepimizin göğsünü kabartan bir başarı ortaya koymuştu. Can'ın da başarılı bir şekilde ülkemizi temsil edeceğine ben yürekten inanıyorum. Bugün kendisiyle tanışmaktan onu yakından tanımaktan büyük bir haz duydum. Kendisine hepinizin huzurunda başarılar diliyorum. AB bakanlığı olarak bu süreçte ülkemiz adına ortaya koyacağı temsil görevinde kendisine her türlü desteği vereceğimizi söyledim" dedi. Bakan Bağış Can Bonomo'nun Türkiye'nin bir AB heyeti temsilcisi olduğunu söylerek, "Bizim açımızdan Can artık AB heyetimizin doğal bir temsilcisi oldu ve Avrupa platformlarında ülkemizi temsil edecek. O yüzden onu fahri elçi ilan ediyoruz ve bu fahri elçiliğin gereği olarak da kendisine AB bakanlığımızın rozetini takacağım bugün" diye konuştu.

Ardından da Bakan Bağış, Bonomo'ya AB bakanlığı rozeti taktı. Bağış, "Ümit ediyorum ki bu rozet kendisine de şans getirir" dedi.


KLİBİ BAKAN BAĞIŞ İLE İZLEDİ


Eurovision'da Türkiye'yi temsil edecek olan Can Bonomo da "Elimizden geldiği kadarıyla yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışacağız Bakü'de bu sene. Bu işin gün geçtikçe ne kadar önemli ve ne kadar büyük bir iş olduğunu anlıyorum ve bu bana büyük bir heyecan ve telaş veriyor. Ama tabii güzel bir telaş yaşıyorum. Umarım elimizden gelenin en iyisini hakikaten yapabiliriz. Alnımız dik bir şekilde gidip alnımız dik bir şekilde döneriz" dedi. Ardından Can Bonomo'nun bugün vizyona giren 'Love Me Back' adlı şarkısının klibi gösterildi. Bakan Bağış şarkıyı beğendiğini söyledi.


BONOMO'NUN FAVORİSİ RUSYA


Bonomo klibini Bakan Bağış ve basın mensuplarıyla izledikten sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Rusya'yı temsil edecek yaşlı kadınlardan oluşan 'Buranovskiye Babuşki' (Buranovolu Nineler) grubu soruldu. Bonomo, "Rusya'daki sanatçıları dinleme fırsatı buldum. Bütün sanatçıları teker teker dinleme fırsatım olmadı. Teker teker dinliyorum hepsini. Rusya'yı inanılmaz sempatik buldum. Çok güzel olmuş. Hakikaten Eurovision'un ruhunu yansıtabilecek biçimde bir grup. Çok enteresan bir iş çıkarmışlar. Benim favorim diyebiliyorum. Çok destekliyorum" diye konuştu. Çok tatlı bir heyecan yaşadığını dile getiren Bonomo, " Bu işi yapamayacağımızı düşünseydik bu taşın altına elimizi sokmazdık. Güzel bir iş çıkarabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.


"ERMENİSTAN'IN EUROVİSİON'DAN DEĞİL KARABAĞ'DAN ÇEKİLMESİNİ TERCİH EDERDİK"


Bakan Bağış da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bağış Ermenistan'ın Eurovision'dan çekilmesiyle ilgili bir soruya, "Biz Ermenistan'ın Eurovision'dan değil Karabağ'dan çekilmesini tercih ederdik. Bence bu fikirlerini gözden geçirmelerinde fayda var" yanıtını verdi. Şarkının İngilizce olmasıyla ilgili de konuşan Bağış, "Parçanın İngilizce olması uluslararası camiaya Türkiye'nin mesajını vermek açısından onların hafızalarında yer etmesi açısından doğru bir tercih. İngilizce artık küresel bir dil haline geldi. Bunun Türkçe'sini de Can'dan dinleyeceğiz" diye konuştu.

Yarışmada derece iddiası olup olmadığı sorusuna Bonomo, "Açıkçası böyle birşey düşünmedim. Öncelikli olarak hedefim ülkemizi iyi bir şekilde temsil etmek, bizi iyi göstermeye çalışmak. Burada birinci üçüncü beşinci olacağım demek ne kadar doğrudur bilemiyorum. Ama ülkemizi en iyi biçimde temsil etmeye çalışacağımı biliyorum" dedi.

Yarışmanın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılmasıyla ilgili bazı ülkelerin mektup yazarak eleştirilerde bulunduğunun hatırlatılması üzerine Bakan Bağış, "Yarışmanın Azerbaycan'da yapılmasının teknik bir sebebi var. Ülkeler Eurovision'da kazandıkları zaman ev sahipliğini üstleniyorlar. Azerbaycan da bileğinin hakkıyla Eurovision'a ev sahipliği yapma hakkını aldı. Azerbaycan uluslararası toplumun saygın bir üyesidir. BM üyesidir, demokrasiyle yönetilen bir ülkedir. Hiçbir ülkenin bunu kınama hakkı yoktur. Eurovision'a katılan diğer ülkelerin Azerbaycan ile hem diplomatik hem siyasi hem de kültürel bir ilişkileri vardır. Böyle bir mektup varsa da abesle iştigaldir" dedi. Bakan Bağış son olarak, "Bence biz Eurovision'u kazandık bile. Çünkü Can'ı kazandık. Türkiye'nin zenginliklerini ortaya koyan biz vizyonu ortaya koyduk. Bakü'de ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğini ben yürekten inanıyorum" diye konuştu.