Swissotel Grand Efes’te gerçekleştirilen EXPO 2020 4'üncü Yönlendirme Kurulu Toplantısı’na katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 12 Haziran’da Paris’te Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) Genel Kurulu’nda gerçekleştirilecek olan sunum öncesinde, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve EXPO Yürütme Komitesi Başkanı Mahmut Özgener’in katılamadığı toplantıda Yönlendirme Kurulu üyelerine seslenen Bakan Cevdet Yılmaz, bu tür projelerin bir ilin projesi olmanın ötesinde ülke projesi olduğunu vurgulayarak, herkesin ortaklaşa çaba göstermesi gerektiğini, başarıya giden yolda ekip çalışmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Hükümet olarak başından beri EXPO 2020 adaylığını desteklediklerini dile getiren Yılmaz, "Kazanmak için mukayeseli avantajlarımızı ortaya koymamız, çok iyi tanıtım, çok iyi lobi çalışması gerekiyor" dedi.

'SAĞLIK' TEMASI ÇOK UYGUN

İzmir’in belirlediği 'sağlık' temasını da çok uygun bulduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, Türkiye’nin sağlık alanında büyük dönüşümler yaşadığını, sağlık hizmetlerinin iyileştirildiğini anlattı. Yılmaz, "İzmir tarihiyle de önemli bir medeniyet havzası. Ciddi bir birikim olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin son dönem başarısıyla, İzmir’in külterel, tarihi derinliği birleştiğinde, temanın anlamlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

LOBİ ÇALIŞMALARI

Bakanlık olarak da kentin EXPO adaylığına her türlü desteği vereceklerini, kendilerine bağlı olan İzmir Kalkınma Ajansı’nın da (İZKA) sürecin sekreteryasını yürüttüğünü kaydeden Yılmaz, koordinasyonunu gerçekleştirdikleri uluslararası toplantılarda İzmir’in lobi çalışmalarına destek vereceklerini, tanıtım yapacaklarını ifade etti. Bu doğrultuda 56 ülkenin katılacağı İslam Konferansı Örgütü’nün İstanbul’da yapacağı toplantısında da çalışma yürüteceklerini kaydeden Yılmaz, "İslam İşbirliği Teşkilatı ve İslam Kalkınma Bankasıyla yakın ilişiklerimiz var. EXPO çerçevesinde değerlendirmek istiyoruz" dedi.

' KONGREMİZİ TEKRAR TOPLAMAK İSTİYORUZ'

Konuşmasında, İzmir kamuoyunda daha önce dile getirilen 'İzmir İktisat Kongresi’nin yeniden uluslar arası düzeyde toplanması' önerisi hakkında da konuşan Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"İzmir, iktisat tarihimizde önemli bir yere sahip. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında İzmir İktisat Kongresi gerçekleştirildi. Gelecek yıl bunun 90'ıncı yılını idrak edeceğiz. Bu yıl münasabetiyle 10'uncu Kalkınma Planı çalışmalarımızın yürüdüğü bir süreçte kongremizi tekrar toplamak istiyoruz. Kalkınma Bakanlığı ve İZKA işbirliğinde, yerel tüm paydaşlarımızla birlikte bu hazırlıklarımızı hızlı bir şekilde yapıp, gelecek sene şubat ayında İzmir İktisat Kongre’mizi tekrarlamak istiyoruz. Şu anda 9'uncu plan dönemindeyiz. 2014’ten itibaren 10'(uncu plan dönemine girmiş olacağız. Kongre bize bu konuda da önemli bir girdi teşkil edecek. Çok yönlü olarak bir faydası olacak. Cumhuriyet tarihi ekonomimizin de tarihi. Çok önemli bir ilerleme sağlamış durumdayız."

Kongrenin uluslararası boyutta olmasını istediğini de ifade eden Bakan Cevdet Yılmaz, "Küresel krizin etkilerini hala dünya yaşıyor. Tüm dünyada ekonominin geleceği tartışılıyor. Bir şekilde uluslararası boyutunun olmasını doğru görüyorum. Sadece Türkiye değil, dünyadaki eğilimleri görmeden, iyi analiz etmeden yol haritası belirleyemeyiz" dedi.

'DR. MEHMET ÖZ KONUŞMA YAPACAK'

İzmir Valisi Cahit Kıraç da, 12 Haziran’da Paris'teki sunum öncesi iletişim, stratejik danışmanlık ve alan belirleme konularında 3 ayrı danışmanlık firmasının yürüttüğü çalışmaları değerlendireceklerini belirterek, "Bu 3 stratejik çözüm ortağımızın buluşma noktası adaylık dosyasının oluşturulmasıdır" dedi. Yapılacak sunumda sağlık dünyasının yakından tanıdığı Dr. Mehmet Öz’ün konuşma yapacağını, Defne Samyeli’nin de sunuculuk yapacağını söyleyen Vali Kıraç, EXPO alanı olarak belirlenen İnciraltı konusunda yapılan yasal düzenlemelerin de şu anda TBMM gündeminde olduğunu belirtti.

Adaylık sürecinin temel çatısını oluşturan lobicilik faaliyetlerinin de Dışişleri Bakanlığı ile irtibat halinde devam ettiğini anlatan Kıraç, bu doğrultuda 'nokta atışını hedef alan çalışmalara yoğunlaşıldığını' söyledi.



BT(İÖ/COŞ)