Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923'ten 3.5 ay önce, 10 Temmuz 1923 tarihinde doğan Kadir Özen, Sandıklı Çay Mahallesi Ulucami karşısında 10 metrekarelik camcı dükkanını her gün düzenli olarak açıp, çalışmayı sürdürüyor. Sandıklı'nın yaşayan en eski esnafı olduğunu belirtenz Kadir Özen, "15 yaşında babamın yanında başladığım mesleğe 75 yıldır devam ediyorum. 'Camcı Kadir' denildiğinde Sandıklı ile ilçeye bağlı tüm köy ve belde halkı beni tanır" dedi.

Esnaflıkta güven ve dürüstlüğün önemine dikkati çeken Kadir Özen, şunları söyledi:

"İşyerlerine, evlere giderek cam değiştiririz. Çok sayıda çırak yetiştirdim. Onlar işi öğrendikten sonra kendi işyerlerini açtı. 2 oğlum ve torunlarım da bu meslekte faaliyet gösteriyor. Oğullarım İbrahim ve Nuri, ilçeye zamanında bölgenin en büyük cam fabrikasını kurup üretim yaptılar."

Gençlere dürüst, ilkeli çalışmaları konusunda öğüt veren Özen, "Bizim dönemimizde yaşam şartları hayli zordu. Ona rağmen gece gündüz çalışarak rızkımızı çıkarmaya devam ettik. Herkesin okuma ihtimali yok. Okuyamayan gençler bir zanaat sahibi olsun. Meslek altın bileziktir. Mesleğim sayesinde yıllardır kimseye muhtaç olmadan yaşıyorum" diye konuştu.

Gelibolu'da 4 yıl askerlik yaptığını ve askerlik döneminde 2'nci Dünya Savaşı çıktığını anlatan Kadir Özen, sözlerini şöyle tamamladı:

"Son günlerde Güneydoğu'dan gelen şehit haberlerini duydukça yüreğim parçalanıyor. Bu işe bir son vermek lazım. Hepimiz kardeşiz. 2'nci Dünya Savaşı'nı hatırlayın. Biz, bir tek askerimizin burnu kanamadan savaşı atlatmıştık."

34 yıl önce eşi Zekiye'yi kaybeden Kadir Özen'in 2 oğlu, 2 kızı, 11 torunu var. Özen'in torunlarının ise 17 çocuğu bulunuyor.



İA(HA/CK)