Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, 8 ay süren çalışma sonucunda ev ve işyeri hırsızlığı ile yankesicilik olaylarına karışan şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi. 10 Temmuz Salı günü sabah saat 05.00'de Eskişehir, Ankara, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Afyonkarahisar, Kırıkkale ve Yalova'da 600'e yakın polisin eş zamanlı olarak katıldığı operasyonda toplam 93 kişi yakalandı.

Gözaltına alınan şüphelilerin kaldıkları ev, çadırlar ile araçlarında yapılan aramalarda 3 kuru sıkı tabanca, 5 tüfek, 4 saat, ziynet eşyaları, tüfek ve tabanca mermileri, cep telefonları ile diz üstü bilgisayar ele geçirildi.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen şüphelilerden 63'ü önceki gün ve dün Adliye'ye sevk edildi. 63 şüpheliden 28'i çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Eskişehir H Tipi ve Çifteler İlçesi'ndeki Kadın Cezaevi'ne gönderildi.

Kalan 30 şüpheli ise bu sabah polislerin geniş güvenlik önlemleri altında Eskişehir Adliyesi'ne sevk edildi.

KADINLAR ÇALIYOR, ERKEKLER LÜKS ARAÇ ALIYOR

Emniyet Müdürlüğü yetkilileri operasyon kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin evlerdeki hırsızlık olaylarını hafta içi gündüz 10.00 ile 15.30 saatleri arasında gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yetkililer konuyla ilgili olarak yaptıkları yazılı açıklamada erkek şüphelilerin lüks araçlarla getirdikleri kadınların hırsızlık olaylarını gerçekleştirdiklerini, yakalandıklarında ise suçu yanlarında bulunan küçük yaştaki çocukların üstlenildiği ifade edilerek şöyle denildi:

"Meydana gelen hırsızlık olaylarının aydınlatılması, faillerinin yakalanması, suça konu olan malzemelerin elde edilmesi doğrultusunda yapılan araştırmalar sonrasında; Hırsızlık olaylarının genelde ikametlerden hafta içi saat 10.00 ile 15.30 arasında ve işçi tabir edilen hırsızlık yapan kadınlar tarafından gerçekleştirildiği. Olay yerlerindeki ikamet kapılarının sert plastik kart, tel toka ve tornavida benzeri cisimlerle açıldığı. ikamet çelik kapılarının kilitlenmeden çekilmek suretiyle kapatıldığından mümkün mertebe iz bırakılmadığı, kapının açılması aşaması dahil, ikametin aranması sırasında iz bırakmamak adına gerekli özen ve çabanın gösterildiği, ellere çorap giymek suretiyle kapı açma ve ikamet aramalarının yapıldığı, ikamet içinde herhangi bir dağınıklığın bırakılmadığı, bu nedenle olayların aydınlatılmasında zorluk yaşandığı.

Hırsızlık olayını gerçekleştirecek işçi kadınların olay yerine erkek örgüt üyeleri tarafından lüks araçlar ile bırakıldığı, olumsuzluk yaşanması durumunda olay yerinden alınmak suretiyle hızla uzaklaştırıldıkları. Hırsızlık olaylarının genelde kadın örgüt elemanları tarafından gerçekleştirildiği, erkek örgüt elemanlarının kadınların olay yerine bırakılması ve hırsızlık sonrası olay yerinden alınması dışında eyleme katılmadıkları. Hırsızlık olayının gerçekleştirilmesi sırasında yaşı büyük kadın örgüt elamanlarının yanına küçük yaşta kız çocuklarının verildiği, yakalamalar sonrasında suçun yaşı küçük kız çocukları tarafından üstlenildiği. Kadın örgüt elemanları tarafından çalınan para, ziynet eşyası, silah gibi malzemelerin sevk ve idareden sorumlu erkek elamanlara teslim edildiği, bu şahıslar tarafından mümkünse hemen bozdurulmak suretiyle paraya çevrildiği, hırsızlık olayları sonrasında elde edilen gelirin erkek örgüt elemanları tarafından lüks araç alımı yönünde kullanıldığı, erkek örgüt elemanlarının genelde suç kayıtlarının olmadığı, az olduğu, bunun aksine kadın örgüt elemanlarının suç kayıtlarının kabarık olup, bu kayıtların genelde hırsızlık suçlarından oluştuğu tesbit edildi. Hırsızlık olayları ile mücadelede vatandaşlarımıza da bir takım görevler düştüğü, ikamet kapılarının mutlaka kilitlenmesinin, apartman veya site girişlerine güvenlik kamerası takılmasının, ikamet zillerinin çalması sonrası gelen şahsın kim olduğu bilinmeden apartman kapılarının açılmamasının, yaşadığımız yerlerde komşuluk ilişkilerine dikkat ederek, gelen giden konusunda duyarlı olunması gibi basit önlemlerin hırsızlık ve benzeri olumsuzlukların yaşanmamasında önemli rol oynayacağı gerçektir."



HT(EK/SS)