Turplu Köyü Muhtarı Zühtü Dağlı, 7 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu köyde, hayvanlardan elde edilen yapağıların değerlendirilmesi için 6 ay önce Balıkesir Valiliği'ne dilekçe yazarak, köyde 'dimi' ve 'şayak' dokuma kursu açılmasını istedi. Valilik, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü, Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü'nden kursun hayata geçirilmesini istedi. Turplu Köyü'nde yapılan araştırma sonucunda, geçimini 60 yıldır şayak dokuyarak sağlayan Fatma Kayhan bulundu ve kursta eğitmen olmasını istendi. Teklifi geri çevirmeyen Fatma Kayhan, köy halkından 23 kadına 24 gün süreyle dimi ve şayak yapmanın inceliklerini öğretti.

Kursu tamamlayan kursiyerler için Turplu Köyü’nde sertifika töreni düzenlendi. Törene, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Salih Göldal, Halk Eğitimi Merkezi ve ASO Müdürü Mustafa Canseven, İş-Kur Müdürü Nazmi Balcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Abdullah Soykan, Balıkesir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Deniz ve köy halkı katıldı. Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Canseven, Turplu'da gerçekleştirilen kurs ile, gelenek ve göreneklerimizin yaşatılmasının yanında vatandaşlara bir geçim kaynağı kapısının açıldığını vurguladı. Canseven, “Hayat boyu öğrenmenin tam anlamıyla ifade bulduğu kursta kursiyerlerimiz, üretecekleri şayak ve bu kumaştan yapılan giysilerin satışı ile evlerine ek gelir getirme imkanı bulacaklar. Ayrıca gelenek ve göreneklerimizi gelecek nesillere aktaracaklar” diye konuştu. Canseven kursiyerlere eğitim aldıkları süre içinde, günlük 20 lira harçlık verildiğini kaydetti.

78 YAŞINDA USTA ÖĞRETİCİ OLDU

Turplu Köyü'nde 18 yaşından bu yana dimi ve şayak üreten 78 yaşındaki Fatma Kayhan, kendisine verilen usta öğreticilik ünvanının mutluluğunu yaşadığını vurguladı. 60 yıldır şayak ürettiğini, son yıllarda talebin arttığını hatırlatan Kayhan, “Dimi, verevine işlenen bir kumaş türüdür. Şayak, halis koyun ve kuzu yününden dokunan kaba ve kalın kumaştır. Şayaktan yapılan giysiler sağlıklıdır. Ben 60 yıldır bu işi yapıyorum ve ekmeğimi kazanıyorum. Bu mesleği gençlere öğrettiğim için çok mutluyum" dedi.

VALİYE ŞAYAK YELEK

Törende kursiyerlerin sertifikaları veren Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, yöresel el sanatlarının yaşatılması için çeşitli kursların yaşama geçirileceğini vurguladı. Turplu Köyü Muhtarı Zühtü Dağlı Balıkesir Valisi Ahmet Turhan'a şayak yelek armağan etti. Yeleği giyen Turhan, “Çok güzelmiş. Bana da yakıştı. Bir daha çıkarmayacağım” dedi.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, dimi ve şayak dokuma kursunu tamamlayan kursiyerler için düzenlenen törende, kız çocuklara bebek erkek çocuklara da oyuncak araba verdi.