Başbakanlık Ofisi’ne yürümelerine izin verilmemesine tepki gösteren 78’liler Girişimi Başkanı Celalettin Can yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“58 cezaevinde toplam 680 kişinin katıldığı ve 44’ üncü günü aşan ciddi sağlık problemi sürecine giren, ölüm orucu sürecine giren süresiz açlık grevinin, taleplerin karşılanarak sonra erdirilmesi meselesinde bir basın açıklaması yapacağız. Şunu hemen ifade edelim. Biz bu basın açıklamasını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ofisinin önünde yapmak istiyorduk. Bunun nedeni şuydu. Bu kararları alan yani Kürt meselesinin çözülmesinin önündeki engelleri kaldırmayan, demokrasinin önünü açmayan başbakanın ofisinin önünde bunların neden yapılmadığını, yapılması gerektiği şeklindeki görüşümüzü, tepkimizi doğrudan doğruya onun ofisinin önünde yapmak istedik. Ama başbakan ve çevresi onun yerine karar alanlar, ofisinin önünde basın açıklaması yapmamızı engellediler. Engellemesi için de polisi bu konuda görevlendirdiler. Bu durumu, Başbakan'ın tutumunu, alınan bu kararı polisin tutumunu biz protesto ediyoruz.”


BİZİM İÇİN DE BAYRAM DEĞİL

Topluluk, ‘Bugün bizim için de bayram değil. Ölümleri engelleyelim. Yaşamı kucaklayalım. Yarın çok geç’ diye pankart açtı. Basın açıklamasını okuyan 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, “Abdullah Öcalan’ın muhatap kabul edilip şartlarının iyileştirilmesini, ana dilde eğitim ve savunma hakkı istiyorlar. Sonuç alma yolları tıkandığı için de bedenlerini ortaya koyarak bu yolu seçtiler. Bugün onlar için bayram değil, ölüme bir gün daha yaklaşıldığı gün. Bizim için de bayram değil. Açlık grevindeki arkadaşlarımızla dayanışma günüdür. Ölümün önüne geçme, yaşamı ve kardeşliği kucaklama günüdür. Yarın çok geç olabilir” dedi.

Basın açıklaması sonrası topluluk olaysız dağıldı.

(BB)