Merkez Nilüfer İlçesi Aktopraklık Mevkii'nde 7 bini 500 yıllık insanlığa ait yaşam merkezleri günışığına çıkıyor. Bu bölgede 9 yıldan bu yana sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar 7 bin 500 yıl önce yaşayanların yaşam merkezleri, günlük yaşamda kullandıkları araç ve gereçler, savunma araçları ve o dönemde kurban edildikleri sanılan insan iskeletleri ile kafataslarına ulaşıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen ve İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Necmi Karul başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserler, önümüzdeki yıl bu bölgede kurulacak olan arkeoparkta izlenimine açılacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, Aktopraklı'ya giderek çalışmaları yerinde gördü. Bu projeyle arkeolojiyi toplumla buluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Altepe, arkeoparkın ilk kez belediye tarafından desteklenen bir proje olduğunu belirterek, "Burada yapılan kazı çalışmalarında insanların yaşamları ve burada bıraktıkları izler ortaya çıkıyor. Bu çalışma sayesinde bizler, arkeoloji bilimini öğrenmiş oluyoruz" dedi. Bölgedeki kazı ekibinin başkanlığını yürüten İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Necmi Karul ise 9 yıllık süre içinde arkeoparkta yürütülen çalışmaların çok verimli geçtiğini anlattı. Burada yürütülen kazılarda, Anadolu'nun evrensel kültür tarihi içerisinde aldığı yerin anlaşılmasını sağlayacak çok sayıda veriye ulaştıklarını ifade eden Doç.Dr. Karul, şöyle dedi:

"Özellikle insanların yerleşik yaşama geçtikleri, hayvanları evcilleştirdikleri dönem açısından önemli bulgular elde ettik. Bu yerleşik yaşamın başlangıcı bugünkü toplum düzeninin de ilk temellerinin atıldığı süreci ifade ediyor. Ortaya çıkardığımız yerleşim merkezlerine baktığımızda oldukça katı kurallara sahip, sınırları hendeklerle çevrelenmiş içinde yaşayacak insan sayısı bile önceden belirlenmiş bir yaşam tarzı söz konusu. Ayrıca bu kazı çalışmalarında alışılagelmedik gömülere de rastladık. Kurban edildiğini düşündüğümüz insan iskeletlerine ve kafa taslarına ulaştık. Arkeopark çalışması kapsamında kurban edilmiş insanlarla ilgili bir etlendirme çalışmasına da başladık. Bu çalışma tamamlandığında kurban edilmiş yüzlerin bir tanesi etlendirilmiş olacak ve arkeoparkta sergilenecek."

Doç.Dr. Necmi Karul, Aktopraklık Mevkii'nde yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi eserlerle AB tarafından desteklenen ödüllü bir projeye dahil olduklarını anlattı. Karul, "Bu projeye değişik bölgelerden 100'ün üzerinde, değişik örnekler dahil edildi. Bizden de 40 örnek bu projeye girdi. Bu proje toplulukların kökeni ile ilgili bir DNA Projesi'ne de dönüştürülmüş oldu. Dramatize etmek istemiyorum ama neotik toplulukların yayılımı ile ilgili Aktopraklık, insanlarının yakın zamanda söyleyecek çok şeyi olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.



IA,FK(FK/İD)