Burdur'da 750 yıllık 'yünüm büğet' geleneği, 'Yünüm Büğet Çoban Bayramı Kültür Şenlikleri' ile sürdürülüyor. Hasanpaşa Beldesi Kent Meydanı'nda düzenlenen şenliğe, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Hasanpaşa Belde Belediye Başkanı CHP'li Bayram Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı. Geçmişi Orta Asya'ya kadar uzanan, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da devam ettirilen 'Yünüm büğet' geleneği 2 gün sürdü. Şenliğin ilk gününde koyun sürülerindeki lider koyun Beydağları'ndaki bir tür taştan elde edilen kırmızı renkli boyayla boyandı. Ardından 'yünüm büğet'e katılacak sürüler kent meydanından geçirildi.

RENKLİ YARIŞ

Şenliğin 2'nci gününde sürüler 'Sudan geçme' yarışması için hazırlandı. Şafak vakti Hasanpaşa Beldesi ve çevre köyler olmak üzere koyun sürülerinin sudan geçirilmesi yarışı yapıldı. Şenliklerde toplam 15 çoban ve sürüsü yarıştı. Koyun sürüsü, başlarında çoban ve lider koyunlar olmak üzere şafak vakti büğet alanında bir tepenin ardına getirildi. Hakem heyetinin belirlediği sıraya göre, başlarında çoban olan sürü ile kırmızıya boyanan 'elcik' (lider) koyun, çobanı takip ederek dereden en iyi şekilde geçmeye çalıştı. Sürülerin geçişi sırasında Hasanpaşalılar tüfeklerle havaya ateş ederek koyunların geçişini sağladı. Yarışmanın sonunda dereceye giren sürülerin sahiplerine çeşitli hediyeler verildi.

GELENEĞİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYORUZ

Şenlik hakkında bilgi veren Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, katılımın çok yüksek olduğunu söyledi. Yünüm büğet geleneğinin bir yarışma olmadığını anlatan Başkan Yıldız, "Amacımız; gelenek göreneklerimizi yaşatarak, hayvanlarımızın yıkanmasıdır. Tarihçilere göre Orta Asya'dan gelen bu geleneğin halen daha sürdürülüyor olması çok güzel" dedi.



OÖ(HA/İD)