İşadamı Ünsal Soysal tarafından 1993 yılında Kartepe İlçesi'nde kurulan ve bugün 24 ülkeye ihracat yapan, yurt içinde alümünyum, demir çelik, ilaç, tarım ve gıda gibi birçok sektöre de endüstriyel yağ satışı yapan Petroyağ firması, yıllardan bu yana ürünlerinin taşımacılığını daha önceden anlaştığı ve sözleşmesi bulunan nakliyat firmalarına yapıyor. Ancak, Köseköy İlçesi'nde kurulu bulunan S.S. 72 No'lu Köseköy Losjistik ve Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri büyük bir filoya sahip olduklarını, bu bölgedeki sanayi kuruluşlarının ürünlerini kendilerinin taşıdıklarını bildirerek tesisteki ürünleri taşımak istediklerini savundu. Petroyağ firması, "Bizim diğer firmalarla sözleşmemiz var" diyerek bu isteği reddederken kooperatif yönecitilerinin görüşme isteklerini de kabul etmedi.

Kooperatif yöneticileri fabrika kapısının karşısındaki alana boş bir tanker ve diğer araçları parketti, 'Köseköy bölgemizde faaliyet gösteren petroyağ fabrikamızın nakliye işi bizimdir bizim olacak' yazılı afiş astı, çadır kurarak beklemeye başladı. 

Petroyağ firmasının kurucusu Ünsal Soysal'ın kızı ve Genel müdürü olan Serra Soysal Koyuncu, burada endüstri için çok özel formülasyonlarla 40 bin ton yağ üretildiğini, çok büyük tesislere yağ gönderildiğini anlattı. Bununla birlikte ayrıca 30-35 bin ton da ithalat yapıp talebi karşıladıklarını vurgulayan Serra Soysal Koyuncu, bu alanda Türkiye'nin ikinci büyük yağ firması olduklarını söyledi. Serra Soysal Koyuncu kooperetafçilerle olan anlaşmazlığı şöyle anlattı:

ARAÇLAR TAKİP ETİLİP TAŞLANDI İDDİASI

"1.5 ay önce bizimle çalışma talepleri oldu. Biz de şu anda taşeron firmalarımızla çalışmalarımızın devam ettiğini ve bittiği zaman görüşebileceğimizi ilettik. Bunun üzerine 1 hafta içersinde araçlarını fabrika önüne park ederek çadır kurup eylem başlattılar. 1-2 kez bölgedeki bütün kooperatiflerin de desteğini alarak yürüyüş yapmak istedi. Fakat yürüyüş gerçekleştirilemedi. Biz bir trafo yağı ihalesi almıştık. O ürünlerin sevkiyat zamanı bu eylem dönemine denk geldi. Yüklü miktarda araç çıktığı için buradan araç şöförlerine hem İzmit'te hem takip edilerek Yalova ve  Bursa'da  taşlanarak camları kırıldı. Şoförler ölümle tehdit edildi. Polis eşliğinde otoban turnikelerine kadar götürülmesine rağmen farklı güzergahlarda taşlama ve benzeri olaylar devam etti." 

GEREKİRSE FABRİKAYI BAŞKA İLE TAŞIRIZ

Serra Sosyal Koyuncu, bu yıldırma ve baskı politikaları ile karşılaştıklarını, personelin huzurlu çalışamadığını da belirterek, şöyle devam etti:

"Çalışamıyor ve işimizi gücümüzü bırakıp bunlarla ugraşıyoruz. Dolayısıyla şöyle bir karar aldık. Eğer burada her şekilde kooperatif ve yerel yönetim baskısıyla biz bu insanlarla çalışmak zorunda bırakılmak gibi bir durum olursa, biz fabrikamızı Kocaeli dışına taşıma kararı aldık. Bunu da en kısa zamanda gerçekleştiricek gücümüz ve enerjimiz var. Taşınırız."

SEVKİYAT POLİS EŞLİĞİNDE YAPILIYOR 

Fabrika Genel Müdür Yardımcısı Hale Jan Karagülü de, tesiste üretilen ürünleri 20 yıldan bu yana hizmet veren firmalarla taşımak istediklerini anlatırken, "Ne insan, ne çevre ne de güvenliği tehdit etmeyelim. Günlük sipariş üzerine çalışıyoruz. Sevkıyatlarımızda sıkıntı, engelleme olursa müşterimize zamanında ürün gitmez. Bu da Türkiye sanayiine darbe vurmak demektir. Çünkü üretimi durdurma aşamasına geliyorlar. Biz 24 ülkeye ihracat yapıyoruz. 500'e yakın firmaya satış yapıyoruz ve bu firmaların yüzde 50'den fazlası ihracat yapıyor. Bu da üretimin durması demek. Biz her sevkıyatımızı polis nezaretinde çıkarmak zorundayız. 24 saat çalışanlarımıza ve ürünlerimize zarar verilebileceği düşüncesiyle güvenlik önlemleri alınıyor. Polis nezaretinde fabrikaya girip- çıkıyoruz."

"BİZİM TEHDİTLE İŞİMİZ YOK"

S.S. 72 No'lu Köseköy Lojistik Taşıyıcıları Kooperatif Başkanı İbrahim Küçük ise, iddiaları yalanladı. Küçük, yaklaşık 5 yıldan bu yana Petroyağ firması ile masaya oturmak istediklerini, hiç bir görüşme isteklerinin kabul edilmediğini belirterek şunları söyledi:

"Bizim teklifimiz çok net ve açık. Onlar burada kaç kuruşa mal taşıtıyorlarsa, biz 1 kuruş altında daha iyi ve güvenli bir hizmet vermeyi taahüt ettik. Önyargılı duruşlarından dolayı bize bu sıkıntıyı yaşatıyorlar. Bugün çadırda olmamıza bakmayın. 40 milyon TL'lik yatırım yapan, bölgede irili ufaklı yaklaşık 18 yıldır taşımacılık yapan bir kooperatifiz. Sicilimizde de herhangi bir sıkıntı yok. Biz bölgedeki diğer işletmelerle kooperatifimiz arasındaki barışık düzenin bozulacağı endişesini taşıyoruz. Petroyağ yetkililerinden samimiyet bekliyoruz. Bizimle masaya oturduklarında sorunun çözüleğini düşünüyoruz. Kendilerine herhangi bir şekilde önyargılı yaklaşımımız söz konusu değildir."

Kooeparitf Başkanı İbrahim Küçük, Petroyağ firmasının ilçenin dışında kendilerinin yarattığı homojen bir yapı olduğunu da belirterek şöyle devam etti:

"Burada bizim tehdidimiz söz konusu değil. Kooperatif denilince aklımıza başka şey geliyor. Kooperatif halktır. Bizim tehditle işimiz yok. Biz ne istediğimizi biliyoruz. Bizi farklı anlatmak için farklı proveke ediyorlar. Kartepe'de taşımacılık işinden 1500 esnaf geçiniyor. Dolayısıyla bu 10 bin kişinin ekmeğini ilgilendirir. Kartepe'de 6 kooperatif 168 işletmenin işini yapıyor. Bizleri doğru irdelemelerini istiyoruz. Bizim tehditle işimiz olmadı. Eğer buradan taşınırlarsa da bundan dolayı Kartepe'deki esnafımız zarar görmez ve biz memnun oluruz. Gittikleri yerlerde hayırlısıyla çalışsınlar."

Şikayetler üzerine Kocaeli Valiliği'nde de bir vali yardımcısı başkanlığında bir komisyon oluşturulduğu ve tarafların burada dinlendiği ifade edildi.



MB(MB/İD)