Van'da 23 Ekim’de 7.2 ve 9 Kasım’da 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi. Van'da meydana gelen ikinci büyük depremde ise 32 kişi hayatını kaybetti, 30 kişi de enkazdan sağ olarak çıkartıldı. Yıkılan binalar arasında bulunan 32 yıllık Aslan Oteli'nde ise 7 kişi öldü. Yıkılan binalarla ilgili Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Aslan Oteli ile ilgili de 21 sayfalık bilirkişi raporu savcılığa teslim edildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alemdar Bayraktar, Prof. Dr. Halil Karadeniz, Prof. Dr. Şakir Erdoğdu ve Yrd. Doç. Dr. Zekai Angın'ın hazırladığı raporda, binada projelendirme yapım işi ve bitimi aşamalarında Afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki Yönetmelik ve İmar Kanunu esaslarına yeterince uyulmadığı belirtildi. Bilirkişi raporunda eksiklikler tek tek sıralanırken, son kısımda bu eksikliklerle ilgili sorumluluk değerlendirmesi de yapıldı. Yapılan değerlendirmede otelin zemin raporunun, statik hesap raporu, statik projesinin, kolon, kiriş, temel ve döşeme projelerinin de olmadığı ortaya çıkarken, bundan belediyenin ilgili birimi, proje müellifi ile yapı sahibi sorumlu tutuldu.

'HASAR TESPİTİ YAPILMIŞ'

Bilirkişi raporunda otelin ön inceleme raporlarına göre proje dışı 2 kat daha göründüğü ve kat sayısının tam olarak belirlenemediği ancak proje dışı yapılan ek katların binalarda deprem güvenliği açısından son derece tehlike oluşturduğuna dikkat çekildi. Meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki ilk depremden sonra binanın ön hasar tespitinin yapıldığı ve 'sağlam' raporu verildiği belirtildi. Bilirkişi raporunda bununla ilgili de hasar tespiti yapan ekip sorumlu tutuldu. Bilirkişi ayrıca, binanın taşıyıcı sisteminin ilk depremden ve sonraki artçılardan da etkilendiğini belirtti.

AVUKAT RAPORU YETERSİZ BULDU

Aslan Oteli'nin enkazında hayatını kaybeden 42 yaşındaki Bitlis nüfusuna kayıtlı Ecevit Başaran'ın avukatı Mustafa Aladağ, raporları yetersiz bulduğunu söyledi. Aladağ, "Raparda ayrıntılı ve savcıyı iyi bir soruşturma yapacak derecede yönlendirici değil. Genel, geçer ifadeler kullanılmış. Bu rapor okunduğunda, bu raporun oluşması için bu kadar ay bekletilmesinin bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Zira yazdıkları raporu, Van'daki bir inşaat mühendisinin düzenlemesi de mümkündür. Bizce yapılacak iş daha detaylı sorumluları açık ve net tartışmaya yer vermeyecek şekilde belirleyecek, başka bir üniversitenin rapor oluşturması gerekiyor" dedi. 


GÖ(FE/AAA)