Avustralya Sidney’de bulunan Gallipoli Memorial Club (Gelibolu Anma Derneği), Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Avustralya Hükümeti ve FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi katkılarıyla düzenlenen Çanakkale Resim Yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Yarışmaya katılan resimler Işık Üniversitesi Maslak Kampüsü Galeri Işık'ta sergilendi. Serginin açılışına Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit , Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, Avustralya İstanbul Başkonsolosu Lino Strangis ve Avustralya Sidney Eski Başkonsolosu Niyazi Adalı ile öğrenciler katıldı.


İNSANLIK TARİHİ SAVAŞLARLA DOLUDUR

Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak, “İnsanlık tarihi,savaşlarla doludur.Ancak en vahşi, en unutulmaz,insanlığa en büyük zarar vermiş savaşlar söz konusu olduğunda son yüzyıl içerisindeki iki Dünya Savaşı önceliklidir.” dedi.  “Hiçbir felaket dünyada, savaşlar kadar toplumlara zarar vermemiştir.” diyerek sözlerine devam eden Kıyak; “ I.Dünya Savaşına geldiğimizde,bu sergi çok şey ifade ediyor. Kazananların sevinci kadar,kazanan ve kaybedenlerin dostluğuyla sonuçlanmış bir savaş ve Çanakkale 1915 her iki toplumun başlangıç sembolüdür. Çanakkale 1915, Türkiye için çok önemli. Modern Türkiye’nin temellerinin atıldığı bir olay. Avustralya için çok önemli çünkü, dünyanın her tarafından Avustralya’ya gelmiş olan insanları, bir ulus haline getirmiştir.” dedi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit ise yaptığı konuşmada “Mustafa Kemal Atatürk’ün “Sanat,güzelliğin eseridir,güzelliğin ifadesidir. Bu ifade, söz ile olursa şiir, name ile olursa musiki, nakış ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”sözlerini hatırlatarak;“Bizler de bu düsturla, sanat eğitimi veriyoruz. dedi.

Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi; Çanakkale Resim Yarışmasının; Çanakkale Savaşlarından doğan dostluk ve kardeşliği ifade ettiği için bönemli olduğuna değinerek; savaşta iki tarafın yaşamış olduğu zorlukların, bugün birbirimizi anlamamızı sağlayan önemli bir buluşma olduğunu belirtti.Savaştan sonra, Anzak askerlerinin burada yaşadıklarından dolayı çok özel dostluklar kurdularını vurgulayan Avustralya Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, “Yarışmaya katılan sanatçılar, sadece savaşın acısını değil; aynı zamanda savaştan doğan dostluğu da çok iyi yansıtabildikleri ve bu ortak dostluğun sonucunda, çok önemli paylaşımları ortaya koyabildikleri için çok kıymetli eserlere imza atmış oluyorlar.”şeklinde konuştu.

Çanakkale Resim Yarışması, şehit olmuş Türk askerleri ve savaşarak hayatlarını kaybetmiş Anzak askerlerinin anısına iki ulus arasında varolan barışın, dostluğun ve paylaşılan ortak tarihin önemini vurgulayarak sözkonusu tarihi mirasın gelecek nesillere aktarımının sanat aracılığıyla yapılmasını hedefliyor. Çanakkale Savaşları’nın 100. Yıldönümü olan 2015 yılında gerçekleşecek son Çanakkale Resim Yarışması ile projenin tamamlanmasından sonra, 10 yıl boyunca Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da düzenlenen yarışmalardan birincilik ödülünü alan toplamda 20 eserin, Türkiye, Avustralya ve Yeni Zellanda’da açılacak çeşitli sergilerle sergilenmesi hedefleniyor.

İlginin her sene artış gösterdiği ve bu sene 140 eserin katıldığı Yedinci Çanakkale Resim Yarışması’nda ödül kazanan isimler ise şöyle: Birincilik Ödülü: Bülent Ufuk Çamlıbel, Çanakkale Valilik Ödülü: Süheyla Karaloğlu, Avustralya Büyükelçilik Ödülü: Selçuk Başaran, Rektörlük Ödülü: Gamze Soykan, Jüri Özel Ödülleri: Deniz Gökduman ve Tayfun Gülnar