Çobanlık yapan Yılmaz Koçan ile Şerife Koçan'ın 27 haftalıkken 650 gram ağırlığında dünyaya gelen Yağmur adını verdikleri kızları kuvözde solunum cihazına bağlıyken, akciğer ile kalp arasındaki damarın açık olduğu saptandı. Açık damar nedeniyle temiz kan ile kirli kanın karışması ve bebeğin yaşamının riske girmesi sebebiyle doktorlar, Yağmur'un ameliyat olmasına karar verdi. Yağmur bebek 15 günlük ve 700 grama ulaştığında, açık damarı ameliyatla kapatıldı.

Kuvözde yaşamını sürdüren bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Öç, ''Bebeklerde anne karnında açık olan ve doğduktan sonra kapanan damar, Yağmur bebekte açıktı. Bu nedenlede temiz kan vücuda dağılırken, bir kısmı akciğerlere gidiyordu. Böylelikle kirli kan ve temiz kan karışıyor,  kalbe fazla kan gittiği için kalbi fazla yoruyor, vücuda giden kan da azalıyordu. Bu Yağmur'un yaşama riskini azaltıyordu. Ameliyatta büyüteç gözlükle akciğer ile kalp arasında bir santimetrelik kesiyle bağlantı kurup, açık olan damarı kapattık. Şu an sağlık durumu iyi'' dedi.

Tedavi altında tutulan Yağmur bebeğin, körlüğe neden olabilecek gözündeki rahatsızlığın da lazer tedavisiyle giderildiği belirtildi.



ÖÇ(İA/AK)