İzmir'de 45 bin 384 kişinin kullandığı 1999 yılından bu yana geçerli 60 yaş kartlarıyla ilgili kriz, Aralık 2011 tarihinde Sayıştay Daireler Kurulu'nun Büyükşehir Belediyesi'nin "Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği" taslağından 60 yaş kartlarıyla ilgili bölümü yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle çıkartılması görüşü vermesiyle başladı. Sayıştay'ın yasal dayanağı olmadığı yönündeki görüşü üzerine Büyükşehir Belediyesi 60 yaş kartlarını 31 Ocak itibariyle uygulamadan kaldırdı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve belediye yönetimi, 60 yaş kartlarıyla ilgili nihai kararı Bakanlar Kurulu'nun verebileceğini açıkladı. Uygulamaya devam etmeleri durumunda zimmet çıkabileceğine dikkat çekti. Belediye Meclisi de Bakanlar Kurulu'na bu yönde tavsiye kararı bile aldı. Öte yandan siyasi partiler, medya ve bazı vatandaşlar Sayıştay'ın kararının görüş olduğunu, uygulamada sıkıntı çıkmayacağını öne sürerken bazıları da Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara ve İstanbul gibi sınırlı saatlerde geçerli bir kart uygulaması yapılabileceğini söyledi. Bir kısmı ise Sayıştay kararına karşı hukuki mücadele başlatmasını önerdi.

MECLİS'TE HUKUK KOMİSYONU'NA SEVKEDİLDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu akşam (çarşamba) yapılan Meclis toplantısında gelen sürpriz bir önergede 60 yaşını doldurmuş vatandaşlardan gelen yoğun talepler üzerine Yönetmelik Taslağı yeniden düzenlendiği açıklandı. Yeni taslak görüşülmek üzere Hukuk Komisyonu'na sevkedildi. AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, gelen bu önergeden çok mutlu olduklarını söyledi. İzmir'de 60 yaş kartı kullananların bir süredir mağdur olduklarını belirten Çakar, konuyu Bakanlar Kurulu'na taşımak için imza toplayan Kent Konseyini de eleştirdi.

Meclis'i yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Adnan Oğuz Akyarlı ise Sayıştay'ın yeni yönetmeliği de onaylamaması durumunda konunun çözümsüz duruma geleceğini, tek çözümün Bakanlar Kurulu kararına kalacağını söyledi. Akyarlı, bu nedenle sivil toplum kuruluşları taleplerini dile getirme hakları olduğunu dile getirdi. Önerge, oybirliğiyle Hukuk Komisyonu'na sevkedildi.

İŞTE YANİ 60 YAŞ KARTI KOŞULLARI

Hukuk Komisyonu'na sevkedilen yeni İzmir Büyükşehir Belediyesi Kişiselleştirilmiş Toplu Ulaşım Kartları Yönetmeliği'nin 11 maddesinde "İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ikamet eden ve altmış yaşını dolduran kişilere toplu ulaşımdan yararlanmaları için 60 yaş kartı verilir. 60 yaş kartı için yıllık 750 kullanım sayısı verilir. 60 yaş kartı sabah saat 10.00- 16.00 ile akşam 19.00-24.00 saatleri arasında toplu ulaşım araçlarında geçerlidir" koşulları yeraldı.

60 yaş kartının kullanım bedelinin ise Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından belirlenmesi yönetmelik maddesinde yeraldı. 60 yaş kartı iptal edilmeden önce yıllık 175 TL karşılığı 750 kontor yükleniyordu. Saat sınırlaması da yoktu.

UB(KÖ/SSA) (FOTOĞRAF)