Adana polisi, hakkında kesinleşmiş 2 yıl 10 ay hapis cezası sebebiyle yakalama kararı bulunan 31 yaşındaki Hüsamettin Yanku ile 7 ay hapis cezası bulunan ağabeyi Cemal Yanku'yu yakalamak için 7 Ağustos 2011'de oturdukları eve operasyon düzenledi. Cumhuriyet Savcılığı'nın izniyle, merkez Yüreğir İlçesi, Güzelevler Mahallesi'ndeki sanıklara ait evde arama yapmak istedi. Bu sırada iddiaya göre, aranan sanıklardan Cemal Yanku, "Beni cezaevine gönderemezsiniz" diyerek elini pencere camına vurdu. Daha sonra da diğer aile fertlerine "Bunları öldürün, hepsini vurun" diye bağırdı. Oğlunun bağırması üzerine 59 yaşındaki Fener Yanku eline aldığı cam parçasıyla polisleri tehdit edip, evden gitmelerini söyledi. Sonra da bütün aile fertleri, ellerine geçirdikleri taş ve sopalarla polislere saldırdı. Hüsamettin Yanku'ya kelepçe takmaya çalışan Asayiş Şube Müdürlüğüı Aranan Şahıslar Büro Amiri Komiseri Miraç Fındıklı başından aldığı taş darbesiyle ağır, 5 polis de hafif yaralandı. 

Cinayet Büro Amirliği ekipleri, polise saldıranlardan 4'ü kadın toplam 8 şüpheliyi  gözaltına aldı, 1 şüpheliyi aramaya başladı. Şüpheliler, ifadelerinin ardından adliyeye çıkarılırken, kanlı taş ile sopalar da delil olarak sunuldu. Aile fertlerinden Alamettin, Güneş, Hüsamettin, Cemal Yanku ile Alican Yanku, nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanırken diğerleri de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Halen aranan Ekrem Yanku hakkında yakalama emri çıkarıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından sanıklardan Cemal için 26, Ayfer için 13l, Zayde, Güneş ve Fener Yanku için 8'er, Alican, Ekrem, Alamettin ve Hüsamettin Yanku hakkında ise 6'şar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi. Olay esnasında kendisinin tuvalette bulunduğunu belirten Cemal Yanku, "Hepsi iftira. 2 yıl önce beni elektrik çarptı. O nedenle sağ elimi kullanamıyorum. Olay esnasında tuvaletteydim. Kızım gelerek 'Herkesi vuruyorlar, seni de vururlar' dedi. Ben de üzerim çıplak olduğu halde çıkıp, kaçtım" dedi.

"GEÇMİŞİMDEN UTANIYORUM"

Kendisinin daha önce uyuşturucu kullandığı belirten Hüsamettin Yanku ise "Ben daha önce alkol kullandığım için geçmişimden utanç duyuyorum. Ama artık bu işleri bıraktım. Hakkımızdaki iddiaların hepsi yalan. Olay günü gelen polisler bana küfredip, biber gazı sıkınca kaçtım. Beni kovalayanlardan biri çöp kovasına takılıp düştü. Ben kimseye saldırmadım" diye savunma yaptı.  Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.

"BAŞINA TAŞLA VURDU"

Uğradığı saldırı nedeniyle halen raporlu olduğu belirtilen komiser Miraç Fındıklı duruşmaya katılmadı. Sanıklardan şikayetçi olan polislerden Murat Altınköprü, "Komiserim hafif şekilde öne eğilmiş haldeydi. Arkasından gelen Cemal Yanku elindeki taşla komiserin başına vurdu. Ben komiserin yerde bir şeyler aradığını zannediyordum. Karnına isabet eden taştan dolayı eğilmiş" dedi. 17 polisin şikayetçi olarak yer aldığı davada, diğer polis memurları da sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi. Mahkeme heyeti, sanıklardan Alican, Hüsamettin, Güneş ve Alamettin Yanku'nun tahliyesine, Cemal Yanku'nun tutukluğunun devamına karar vererek davayı erteledi.



MKA(BY/İD)