Baskil İlçesi'ne bağlı Karaali Köyü Buhan Mezrası'nda 21 Temmuz 2009 yılında Haşim Yükselen (50) ile oğulları Metin (30) ve Naim Yükselen (18), kayısı bahçesinde çalışan İbrahim Esendemir (80), oğlu İzzet Esendemir (35), torunu Ahmet Sis (12), Emine Yükselen (36), Nafiye Coşkun (54) ile oğlu Mustafa Coşkun’u (28) pompalı tüfeklerle ateş ederek öldürmüş, açılan ateşte 7 kişi de yaralanmıştı.

BİR OĞLU CEZAEVİNDE ÖLDÜ, DİĞERİ AKIL HASTANESİNDE 

Katliamın ardından tutuklanan sanıklardan Metin Yükselen, 21 Haziran 2010 yılında, böbrek yetmezliğinden tedavi gördüğü Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde öldü.

Metin Yükselen’in ölmesi üzerine hakkındaki suçlama düşerken, diğer sanıklar Haşim Yükselen ile oğlu Naim Yükselen’in yargılanmalarına bugün devam edildi. 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklardan Naim Yükselen Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde olduğu için katılmazken, sanık baba Haşim Yükselen, avukatları ve katliamda öldürülenlerin yakınları ile avukatları katıldı.

Birçok kişiyi tasarlayarak öldürmek ve yaralamak suçlarından kamu davası olarak görülen duruşmada Hakim Sadık Özkan, sanık Metin Yükselen’in 21 Haziran 2010 tarihinde vefat ettiği için hakkındaki kamu davasının düşürülmesine,sanık Naim Yükselen’in Adli Tıp Kurumu 4'ncü İhtisas Kurulu Raporu’na göre cezai ehliyetinin bulunmadığı anlaşıldığından, ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Mahkeme Başkanı Özkan, 'Naim Yükselen'in yüksek güvenlikli bir sağlık kuruluşunda muhafaza altına alınıp, koruma ve tedavi tedbiri uygulanmasına, yerleştirildiği kurumun sağlık kurulunca düzenlenecek raporda toplum açısından tehlikeliliğinin ortadan kalktığı, yada önemli ölçüde azaltıldığının belirtilmesi halinde dosyanın ele alınıp serbest kalıp kalmaması yönünde karar verilmesine' karar verdi.

SUÇU OĞULLARININ ÜZERİNE ATTI

Önceki duruşmalarda suçu ölen oğlu Metin Yükselen’in üzerine atan bir numaralı sanık baba Haşim Yükselen, bugünkü duruşmada da suçu ölen oğlu Metin ve küçük oğlu Naim’in üzerine attı. Sanık Haşim Yükselen, Mahkeme Başkanı Sadık Özkan'ın 'İnsanları neden öldürdünüz?' sorusunu şöyle yanıtladı:

"Ben vurmadım. Suçu ben işlemedim. Suçu oğullarım Naim ile Metin işlediler. Ben yanlarındaydım, bir şey yapmadım havaya ateş ettim. Esendemir, Coşkun ve Yükselen aileleri malımıza göz koymuştu. Malımızı kurtarmak için bu eylemi gerçekleştirdik. Naim yaptı, Metin yaptı, ben yapmadım. Attığımız atışlar başkalarına da değmiş. Üstelik ben ateş etmedim, havaya ateş etmiştim. Benim aklım yerinde değildir."

SAVCI REKOR CEZA İSTEDİ

Yapılan savunmaların ardından Cumhuriyet Savcısı verdiği mütalaada, sanık Haşim Yükselen'in öldürülen her kişi için birer kez ağırlaştırılmış ömürboyu yaralanan kişiler için de toplam 80 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasını istedi.

Savcı mütalaasının ardından Mahkeme Başkanı Sadık Özkan kararı açıkladı. Karara göre sanık Haşim Yükselen öldürülen İzzet Esendemir, İbrahim Esendemir, Mustafa Coşkun, Nafiye Coşkun, Emine Yüksel’i tasarlayarak öldürmek ve Ahmet Sis’i öldürmek suretiyle çocuğa karşı kasten öldürmek suçlarından 6 kez ağırlaştırılmış Öömürboyu hapis cezası ile cezalandırılmasına ve ceza indiriminden yoksun bırakılmasına karar verdi.

YARALAMALAR 'ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS' SAYILDI

Ayrıca sanık Haşim Yükselen Mehmet Hanifi Coşkun’u tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 18, Mehmet Yükselen’i tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 15, Orhan Coşkun’u tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 18, Kenan Suretti’yi tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 12, Murat Buldur’u tasarlayarak öldürmeye teşebbüs suçundan 14 ve İsmet Arslan’a yönelik silahla yaralama suçundan 3 olmak üzere 80 yıl ile Abdullah Arslan’ı yaralamak suçundan da 9 ay olmak üzere toplam 80 yıl 9 ay hapis cezası verdi.



GY(GG/COŞ)