Ayvacık İlçesi’nde bir fırında işçi olarak çalışan 33 yaşındaki Halil Görmüş ile ev kadını 30 yaşındaki Şükran Görmüş’ün çocukları 6 aylık Nuri’nin ani ölümü, aileyi perişan etti. 19 Şubat Pazar sabahı saat 06.00’da çalıştığı fırında mesaisi biten ve Atatürk Mahallesi’ndeki evine giden baba Halil Görmüş, oğlunun ağlamaya başlandığını ve sakinleştirmek için seslendiğini söyledi. Küçükkuyu’da oturan eşinin ailesine gitmek üzere hazırlandıklarını kaydeden Halil Görmüş, yaşadığı acıyı şöyle anlattı:

"Eşim oğullarımız 5.5 yaşındaki Şükrü’yü ve 6 aylık Nuri’yi hazırlarken ben eşyaları arabaya taşıdım. Biraz sonra eşim telefon açarak bebeğin durumunun kötü olduğunu söyledi. Oğlum acayip bir şekilde çırpınıyordu. 10 dakika sonra Ayvacık Devlet Hastanesi’ne gittik. İlk müdahalenin ardından önce Ezine Devlet Hastanesi’ne, sonrasında Çanakkale Devlet Hastanesi’ne bağlı Bahattin Huriye Demircioğlu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne ulaştık. Çanakkale’de hiçbir hastanede çocuk yoğun bakım ünitesi olmadığını öğrendik. Saatler sonra Çanakkale Devlet Hastanesi yoğun bakım ünitesinde hayatını kaybeden bir hastanın yerine Nuri’yi kabul ettiler. Bu arada solunum cihazının olmadığı söylendi. 112 acil, yakın şehirlerde sürekli boş çocuk yoğun bakım ünitesi aradı ama bulamadı. Ne yazık ki oğlum, tedaviye cevap vermeyince, gözlerimizin önünde can verdi."

"BU ÜLKE İNSANINA DEĞER VERİN"

Doktorların üzerine düşeni fazlasıyla yaptığı, bu nedenle hiçbirinden şikayetçi olmadığını kaydeden Halil Görmüş, "Biz yandık, başkaları yanmasın. Çocuk yoğun bakımı ünitesi ve küçüklere göre solunum cihazı olmaması nedeniyle çocuğumuzu kaybettik. İşte bundan şikayetçiyim. İlgili bakanlardan, başbakanımızdan rica ediyorum. Bu ülke insanına değer verin. İnsanca hizmet almak için başka ülke vatandaşı mı olmamız gerekiyor? Gerekli tedbirleri alın" dedi.

Anne Şükran Görmüş de hıçkırıklar içinde başından geçenleri anlattı. Anne Görmüş, "Gece yarısı yavrumu emzirdim. Birşeyi yoktu. Sabah babası gelince uyandı. Aniden rahatsızlandı" dedi.

DURUMU AĞIRDI

Ayvacık Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Akif Zaloğlu, hasta bebek kendilerine getirildiğinde havale teşhisi koyduklarını belirtti. Zaloğlu, bebeğin ateşinin düşmesi için ılık suyla yıkadıklarını, ancak durumunun ciddiyetinden dolayı sevkine karar verdiklerini söyledi.

"GEREKEN YAPILDI"

Çanakkale Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Kenan Eliuz da, Bahattin Huriye Demircioğlu Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’nde yeni doğan ünitesinin yeni modernize edildiğini söyledi. Ancak, hastanede çocuk yoğun bakım ünitesi bulunmadığını kaydeden Eliuz, "Hastanemize sevkle gelen bebek hasta, genel yoğun bakım ünitesinde de tedavi altına alınabilir. Oradaki cihazlar, yeni bir sistem oluşu nedeniyle bebek hastalarda da kullanılabilecek durumda. Ne var ki hastanın rahatsızlığı tedaviye cevap verebilecek durumdan daha da ağırdı. Tanıdığım bir arkadaşım konudan beni de haberdar ettiği için hastaya ilişkin gelişmeleri ben de yakından izledim. Gerek takip eden doktor arkadaşlarımın, gerekse yoğun bakımdaki görevli arkadaşlarımızın bu hasta bebeğe yapılması gereken tedavinin tamamını yaptıklarını biliyorum. Bebek hastanın durumu gerçekten ağırdı ve kurtarılamadı" dedi.

Başhekim Eliuz, bakanlık nezdinde çocuk yoğun bakım ünitesini kurulması için gerekli çalışmaların sürdüğünü söyledi. Ancak bu tür ağır vakalarda böyle bir ünitenin var oluşunun bile hastalığa çare olamayacağını savundu.



MS(AÖ/SS)