Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 220 öğrenciye eğitim verdiklerini anlatan Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Taşkınalp Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi kendi fakültelerinde de kadavra sıkıntısı yaşandığını söyledi. Son 5 yıldır yeni kadavra bulamadıkları için öğrencilere aynı kadavralar üzerinden eğitim veridiklerini ve bunlara gözü gibi baktıklarını söyeyen Prof. Dr. Taşkınalp, "Bizim şuanda kullanmış olduğumuz yeni kadavra yok en son 5 yıl önce açmıştık. Kullandığımız kadavralarda 5 yıllık kadavralar. Tabi ona gözümüz gibi bakıyoruz. Bu sıkıntı devam ederse birkaç yıl daha eğitimlerde kullanmaya devam edeceğiz. İyi doktor olmak için iyi anatomi bilmek lazım. İyi anatomi içinde kadavra olmazsa olmazlardan. Maalesef tüm Türkiye’de kadavra sıkıntısı hat safhadadır. Bağış olayını gündeme getirmek istiyoruz. Bugün Avrupa’nın bir çok tıp fakültesinde anatomi derslerinde kadavra çok sayıda açılıyor. Örneğin Almanya’da yılda 40- 50 yeni kadavra açılıyor. Ama Almanya’da 100- 150 kadar bağış kadavrası oluyor. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi kurulduğundan bu yana yani 25 yılda bir adet kadavra bağışı oldu. Edirneli bir kadın bağışladı babasının cesedini bir sene sonra kendisine teslim ederek dini vecizelerini yerine getirdik."

"KAÇAK CESETLERİ KADAVRA OLABİLİR"

Edirne’nin sınır kenti olması nedeniyle özellikle Avrupa ülkelerine gitmek isteyen çok sayıda kaçağın bu yolda hayatını kaybettiğini hatırlatan Prof. Dr. Taşkınalp, sözlerine söyle devam etti:

"Edirne sınır kenti, Avrupa ülkelerine gitmek istersen çok sayıda kaçak nehirlerde boğularak ölüyor. Kimsesiz olanları mezarlığa gömmek yerine eğitimde kullanılmak üzere fakültemize verilmesini isteyeceğiz. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı ile temasa geçeceğiz. Tüm Trakya’nın ihtiyacını giderebilir. Birçok ilde bunların uygulama örnekleri var. Şu anda bizde 5 senedir kullandığımız kadavralar var. Yenisi olmadığı için formollü havuzlarda tutuyoruz. O sıvı çürümeyi engelliyor ama kullanımdan dolayı zaman içerisinde kaslar parçalanıyor, damarlar ve sinirler kopuyor. Normalde bir senelik eğitimlerde kullanılması gerekiyor. Kadavra imkanı olmadığı zamanlarda maketler kullanıyoruz. Kadavrayı yurt dışından ithal eden firmalar var ama 100 bin lira civarında. Devlet üniversiteleri için çok büyük rakamlar."

"KADAVRA BAĞIŞLAMAK GÜNAHI DEĞİL"

Diyanet tarafından kadavra bağışlanmasının günahı olmadığına ilişkin bir çok duyuru yapıldığını anlatan Prof. Dr. Taşkınalp, sıkıntıyı gidecek tek sistemin bağış olduğunu söyledi.

Emniyet Müdürlüğü verilerine göre ülkelerden kaçarak yasa dışı yollardan Türkiye’ye giren kaçaklar, daha sonra yasa dışı yollardan Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. Özellikle Meriç nehrinden karşıya geçmeye çalışan en az 20 kaçak bu yolda hayatını kaybediyor. İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda kesin ölüm nedenler tespit edilen kaçak cesetleri yakınları olmadığı için kimsesizler mezarlığına gömülüyor.



EÖ(LK/SS)