Kozan M Tipi Kapalı Cezaevi'nde Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında bu cezaevinde cinayet suçundan 5 yıl yatan 2 çocuk annesi Rabia Aksin'in yazıp yönettiği 'Zeliha Gelin' adlı oyun sahnelendi. Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Cezaevi Savcısı Mahmut Savaşçı ile tutuklu ve hükümlülerin izlediği tiyatro oyunu büyük beğeni toplandı. Bir zamanlar birlikte cezalarını çektiği arkadaşlarının da aralarında bulunduğu tutuklu ve hükümlülerin alkışını alan Rabia Aksin, duygulu anlar yaşadı. Aksin duygularını şöyle dile getirdi:

"Kozan Cezaevi benim için bir cezaevi değil, bir rehabilitasyon merkezi oldu. Benim bugün burada olmama, yine oyunu izleyen çok değerli insanların büyük katkısı var. Buradan bir enkaz yığını olarak da çıkabilirdim. Tutuklu ve hükümlülere 'Allah kurtarsın' diyorum. Burada olmanın ne demek olduğunu da çok iyi biliyorum."

EN BÜYÜK HAYALİM SİNAMA FİLMİ ÇEKMEK

Adını açıklamadığı bir kişiyi öldürmek suçundan 7 yıl 7 ay 10 gün cezaevinde kaldığını, bu sürenin 5 yılını da Kozan'da geçirdiğini anlatan Rabia Aksin, bu sürede bol bol kitap okuyarak kendisini geliştirdiğini söyledi. Cezaevinde kaldığı sürede 3 tiyatro oyunu ve 10 kabare yazdığını, bu oyunlarda rol alıp aynı zamanda yönettiğini anlatan Aksin, ayrıca cezaevinde yağlı boya resim sergisi açtığını ve satılan tablolarının gelirini sokak çocukları yararına bağışladığını belirtti. Rabia Aksin şöyle dedi:

"Hapishaneden tahliye edildikten sonra bir film yapım şirketinde işe başladım ve 'Koca Seyit' isimli belgesel filmde, prodüksiyon amiri ve yönetmen yardımcısı olarak görev yaptım. Bu sürede yeteneklerimi daha da geliştirdim. En büyü hayallim sahnelediğimiz oyunun sinema filmini çekebilmek."

ŞİRKET KURUP TİYATRO EKİBİ OLUŞTURMUŞ

İzmir'de NERAPE Kültür Sanat ve Tiyatro Organizasyon adı altında bir de şirket kurduğunu belirten Rabia Aksin, şunları söyledi:

"Birçoğu deneyimli oyunculardan 10 kişilik bir tiyatro ekibi oluşturdum. Daha sonra cezaevinde yazdığım, Kurtuluş Savaşı'nda bir kadının gösterdiği kahramanlığı anlatan 'Zeliha Gelin' isimli oyunu sahnelemek için çalışmalara başladım. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Kozan'da Belediye tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında oyunu sahnelemek üzere bir zamanlar benim de kaldığım cezaevine geldim. Cezamın infaz edildiği cezaevi sahnesine bu kez işini kurmuş, yazar, yönetmen ve hür bir kadın olarak geri döndüm."

Cumhuriyet Savcısı Mahmut Savaşçı da, Rabia Aksin'in 2 yıl öncesine kadar bulunduğu cezaevinde sosyal etkinliklere katılması ve örnek kişiliği ile takdirlerini kazandığını söyledi.

Kozan Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun da Aksin ve tiyatro ekibini kutladı.



YK(BK/COŞ)