Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada tutuksuz 21 sanıktan sanıktan AK Partili Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu, Bedirhan ve Oktay Mollaoğulları, Yunus Bayır ile avukatları ve Bingöl’den gelen bazı izleyiciler hazır bulundu. Mahkemece 90 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan ancak 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren CMK’nın 102/2 maddesi gereğince tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak serbest kalan sanık Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağ ise sağlık raporu göndererek duruşmaya katılmadı. Söz alan sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma ilamına uyulmasını istedi. Yargıtay bozma ilamına uyan mahkeme de, sağlık mazeretiyle duruşmaya gelmeyen sanıklar Mahmut, Nihat ve Behçet Karadağ’a duruşma celbi konusunda ayrı ayrı açıklamalı davetiye çıkartılmasına, Oktay Mollaoğulları hakkındaki adli kontrol kararının devamına, duruşmaya gelmeyen sanık ve mağdurların Yargıtay bozma ilamına karşı ifadelerinin alınması için Bingöl Ağır Ceza ve Solhan Asliye Ceza Mahkemeleri'ne gönderilen talimatların cevaplarının beklenmesine karar vererek duruşmayı 31 Mayıs tarihine erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Olay Bingöl'ün Solhan İlçesi Erbakan Caddesi'nde 12 Ekim 2005'te meydana geldi. İki grup arasında çıkan silahlı kavgada Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları öldü, 13 kişi de yaralandı. Kavgaya karıştığı iddia edilen Mahmut Karadağ ile oğulları Nihat ve Behçet Karadağ'ın yanı sıra aralarında dönemin DYP'li Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da bulunduğu 21 sanık hakkında dava açıldı. Güvenlik gerekçesiyle Bingöl yerine Gümüşhane 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davayı karara bağlayan mahkeme, sanık Mahmut Karadağ'ı, “Yaşar Çavuşoğlu, Yusuf Bayır, Yemlihan Bayır, Ferhat Mollaoğulları ve Ebuzer Mollaoğulları'nı silahla vurarak öldürme, 7 kişiyi de yaralama suçundan 85 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, Nihat Karadağ'a, 3 kişiyi yaralama suçundan 6 yıl 4 ay hapis cezası verdi, Oktay Mollaoğulları'nı, kasten adam yaralama suçundan 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'nı 2 yıl 6 ay, Ahmet Bitmez'i 1 yıl 8 ay, Abdullah Bengiz ve Nazım Karadağ'ı da 3'er ay 10'ar gün hapisle cezalandırdı. Behçet Karadağ ile Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun aralarında bulunduğu 14 sanık ise beraat etti. Ancak Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, 'X' ve 'Y' kod adlarıyla dinlenen gizli tanıkların kimliklerinin kararda açık olarak yazılmadığı gerekçesiyle davanın yeniden görülmesi için dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

YARGITAY İKİNCİ KEZ BOZDU

Davayı tekrar gören ve yeniden karara bağlayan mahkeme, sanık Mahmut Karadağ'ı, 5 kişiyi öldürmek, 7 kişiyi yaralamak ve ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 90 yıl 10 ay ağır hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme heyeti, sanıklardan Nihat Karadağ'a 5 yıl 10 ay hapis cezası verdi, Oktay Mollaoğulları'nı 7 yıl 6 ay, Baran Mollaoğulları'nı 2 yıl 1 ay, Abdurrahman Bengiz ve Ahmet Bitmez’i 3'er ay 10 gün, Nazım Karadağ'ı da 3 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, Solhan Belediye Başkanı Niyazi Çavuşoğlu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanığın da beraatına karar verdi. Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen bu kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin söz konusu sanıklar hakkında verdiği kararı, sanıkların savunma hakkının kısıtlanması ve birden fazla sanığın, aralarında menfaat zıtlığı olmasına rağmen aynı avukat tarafından temsil edilmesini gerekçe göstererek, usul eksikliği nedeniyle bozdu ve dosyayı geri gönderdi.