Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi bünyesinde kurulan Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şubesi polisleri, bilgisayar korsanlarının çok sayıda vatandaşı; kredi kartı bilgilerine ulaşarak dolandırdıkları bilgisine ulaştı. Bunun üzerine çalışma başlatan polis, liderliğini Hülya Çetin ile Mustafa Öncel'in yaptığı şebekeyi takibe aldı. Yaklaşık 7 ay süren takip sırasında polis, hem şebekenin çalışma yöntemini hem de şebeke üyelerini tek tek belirledi.

500 BİN LİRA KAZANÇ SAĞLADILAR

Polis tarafından fiziki ve teknik takibe alınan şebeke üyeleri, ilk olarak sahte alışveriş siteleri kurarak insanların buraya üye olmasını ve alışveriş yapmalarını sağlıyor. Siteye giren ve alışveriş yapan insanların verdiği kredi kartı bilgilerine sahip olan şebeke, ulaştığı bilgiler sonrası müşterinin hesabını boşaltıyor. Şebeke üyeleri, bazı kişilerin kredi kartları ile güvenilir sitelerden alışveriş yapıp fatura ödemesi de yaptı. Şebekenin diğer üyelerinin ise sahte kimliklerle aldıkları telefon hatları ile rast gele numara çevirip kendilerini savcı, asker, polis ve istihbaratçı olarak tanıtıp, suçlamalar yönelttikleri kişilerden verdikleri banka hesaplarına para aktarmalarını sağladıkları saptandı. Polisin 7 ay boyunca izlediği şebeke üyelerinin, bu yöntemlerle bugüne kadar yaklaşık 500 bin lira haksız kazanç sağladığı ve elde ettiği gelir ile lüks yaşam sürdüğünü de belirledi.

5 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON

Uzun süren takibin ardından polis, üyelerini belirlediği şebekeye yönelik operasyon kararı aldı. İsmi saptanan 22 şüpheliden 3'ünün farklı suçlardan cezaevine girdiğini belirleyen polis, 19 kişinin yakalanması için önceki sabah 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenledi. Savcılık kararı ile Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana ve Diyarbakır'da 19 ayrı adrese düzenlenen baskınlarda; 1 tabanca, çok sayıda bilgisayar, hard disk, cep telefonu, farklı kişiler adına alınmış telefon hatları ele geçirildi. Bilgisayarların yapılan incelemesinde ise, başka kişilere ait çok sayıda kredi kartı ve hesap bilgisine rastlandı.

Gözaltına alınan ve Bilişim Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan 19 şüpheliden 4'ü ifadesinin alınmasının ardından savcılık kararı ile salıverildi. Sorgusunda büyük bölümü susma hakkını kullanan veya suçlamaları reddeden 2'si kadın 15 şüpheli ise, ifadelerinin tamamlanmasının ardından güvenlik önlemleri arasında adliyeye sevk edildi.



(HK/BT)