İskilip Belediye Başkanlığı tarafından Kaleboğazı Mahallesi'nde bulunan Tarihi İskilip Kalesi'nin surlarının turizme kazandırılması ve bölgenin tarihi dokusuna uygun hale getirilmesi için proje başlatıldı. 2011 yılında başlatılan proje kapsamında kale surlarının içerisinde bulunan 5 dönümlük alandaki 30 ev, sahiplerinden satın alındı. 25'inde ailelerin yaşadığı evlerin boşaltıldığı ve 2 ay içerisinde de yıkıma başlanacağı belirtildi.

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, projenin iki kısımdan oluştuğunu belirterek, "Projenin birinci kısmı kale surlarının restore edilmesini içeriyor. 2.4 milyon TL’ye mal olacak restorasyon çalışmasına 2013’te başlanacak. Projenin ikinci kısmı ise kale surlarının içerisinde bulunan 30 evle ilgili. Bu evlerin tamamı kamulaştırıldı. Yıkım çalışmalarına da başlayacağız. Yıkımın tamamlanmasının ardından kale surlarının içerisinde kalan alana Osmanlı Dönemi'nin mimarisine uygun, evler, konaklar ve bir de han yapacağız" dedi.

Proje çalışmalarına 2013’te başlamayı planladıklarını dile getiren Başkan Numan Sezer, "Hedefimizin 2015’te projeyi tamamlayarak hizmete girmesini sağlamak. Bu proje hem ilçemiz hem de Çorum için çok önemli. Kentin turizmine büyük katkı sağlayacak. Burada adeta tarihi bir kent kuracağız. Surların içerisinde bir tarihi şehir olacak. Gelen turistler burada konaklayabilecekler. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte çok özen göstererek bu projeyi gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.



YÇ(MS/CK)