Karaköprü Belde Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Şeyh Ali Dede Hayratı" etkinliği başladı. Çeşitli etkinliklerin yer aldığı programda öğlen saatlerinde Cumhuriyet Parkı bahçesine kurulan masalarda 5 bin kişiye etli pilav, kuru fasulye ikram edildi. Kuran-ı Kerim okunmasıyla başlayan etkinlikte ilahi gruplarının def (arbane) eşliğinde gösteri yaptı. Kuru fasulye ziyafeti için belediyeye akın eden binlerce kişiyi kapıda karşılayan Karaköprü Belde Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, uzun süre konuklarla tokalaşma merasimini yaptı. Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç'in de katıldığı etkinlikte, protokol heyetti dev kazanlar önünde dua edip ardından, kuru fasulye ve etli pilavı kepçelere doldurarak halka ikram etti. Dualar eşliğinde yenilen yemek ardından Vali Celalettin Güvenç ile Başkan Nihat Çiftçi, emeği geçenlere teşekkür etti.

800 KİLO ET KULLANDI

'Şeyh Ali Dede Hayratı' etkinliği için 5 bin kişi için hazırlanan etli pilav ve kuru fasulye yemeği için 800 kilo pirinç, 800 kilo kuru fasulye, 800 kilo et, 7 bin ekmek, 100 kilo biber ve soğan, malzeme olarak kullanıldı. Ziyafet için 100 garson görev aldı.

ŞEYH ALİ DEDE'NİN GEÇMİŞİ

Şeyh Ali Dede'nin, 1600'lü yıllarda Şanlıurfa'ya gelerek, Karaköprü beldesinde bir süre yaşadığı rivayet ediliyor. Sultan IV. Mehmet Han 30 Kasım 1651 tarihli bir beraat ile Ali Dede'ye yaşadığı bölgeyi bağışladığı rivayet ediliyor. Hayır sahibi olan ve yılın belirli günlerinde beldede yaşayan ve gelen misafirlere Hayrat yaptığı belirtilen Ali Dede'nin başlattığı gelenek, Karaköprü Belediyesi tarafından her yıl yerine getiriliyor.



ÖP(HK/İD)