Van- Erciş karayolu üzerinde bulunan ve 9 bin 500 dönümlük arazi üzerinde, 2008 yılında başlatılan, VATBO, Ziraat Odası ve 32 girişimcinin bir araya gelmesiyle kurulan Van Organize Tarım İşletmesi'nin (VOTAŞ) OHB Projesi'ne, Tarım Bakanlığı ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) destek verdi. Proje kapsamında geçtiğimiz yıl 315 simental cinsi gebe düve getirilmişti. Bu gebe düvelerden 225 yavru elde edilmişti.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin tek OHB'si olan işletmeye proje kapsamında bugün de Avusturya'dan 144 gebe düve Van'a getirildi. Özel donanımlı 5 TIR'la 5 bin kilometre uzaklıktan gelen gebe düveler, OHB'de önceden hazırlanan yerlere yerleştirildi. VATBO Başkanı Feridun Irak, depremin olumsuz koşullarına rağmen çalışmalarına ara vermeden devam ettiklerini söyledi.

Her bir ineğin günlük 20 litre süt verdiğini söyleyen Irak, "Şu anda işletmemizde 550 hayvanımız var. Bugün 144 gebe düve Van'a getirildi. Amacımız bu model projenin Türkiye'de yaygınlaşmasıdır. Önümüzdeki yıl bu hayvanları yurtiçinde üreticilerimize satacağız. Bu işletmelerin çoğalmasıyla birlikte artık ithal eden ülke değil, ihraç eden ülke olmayı ümit ediyoruz. Doğru yerde doğru yatırıma örnek olduk. Bu proje sayesinde ilin süt ihtiyacı da önemli ölçüde karşılanacak" dedi.



GÖ(FE/SS)