Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda yaşamını yitiren 34 kişinin yakınlarından oluşan 45 kişi, bugün öğle saatlerinde otobüsle Şırnak'tan Ankara'ya geldi. TBMM'ye gelişlerinde önce BDP grubunu ziyaret eden Ululdereliler, daha sonra Meclis İnsan Hakları Komisyonu'na geçti. Kışanak'ın konuşması sırasında Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınları ellerinde fotoğraflarla salona geldi. Salona gelişlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları alkışlarla karşılandı. Kışanak konuşmasında şunları söyledi:

"Uludere, hepimizin yüreğinde derin bir yara açtı. Üzerinden 104 gün geçti, ancak hala katiller ortada yok. Bu da ikinci bir acı, ikinci bir yara. Ne yazık ki bu ülkede 'katledenler bulunsun, hesap versin' demek için yeniden mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Ölüm büyük bir acı, büyük bir yara ama, katillerin ortaya çıkmaması en az onun kadar acı, büyük bir yara. Ölümler nedeniyle bir travma yaşadık. Toplumsal hafızamızda asla ve asla silinmeyecek bir iz bıraktı. Şimdi ikinci travmayı yaşıyoruz. Bu ülkenin savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilen 34 canımızı kimin katlettiğini bilinmemesi ikinci bir travmadır. Aslında bu ülkede savaş uçaklarına kimin emir vereceği açık ve net. Savaş uçaklarına kimin emir vereceği belli değilse, bir gün o savaş uçakları gelip bu Meclis'i de bombalayabilir. Bunu mu demek istiyor iktidar, yargı? Buna inanmamızı mı bekliyorlar? Ortada açıkça üstü örtülmek istenen bir durum var. Herkes biliyor, siyasi otoritenin izni olmadan kimse böyle bir operasyona kalkışamaz. Genelkurmay ve Başbakanlık bu operasyonu birlikte yaptılar. Uludere'nin hesabını soracağız. Ne kadar oyalasanız da kandırmaya çalışsanız da zamana yaysanız da üstünü örtmeye çalışsanız da buna gücünüz yetmeyecek."

DEVLETTEN ADALET İSTEDİK

Uludere'de yakınlarını kaybedenlerden bazıları da konuşma yaptı. Sorunun Meclis tarafından çözülebileceği inancı içinde olduklarını belirten Ferhat Encü, "Bu işin çözülmesi için devletten adalet talep ettik. Sorumluların makamı ne olursa olsun, ucu kime dokunursa dokunsun adalet önüne çıkarılıp en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyoruz" dedi. Hayatını kaybeden 13 yaşındaki Erkan Encü'nün annesi Felek Encü ise Kürtçe başladığı konuşmasına Türkçe devam ederek, "Bizim çocuklarımızı gitti, başka çocuklar gitmesin. Bu kan daha fazla dökülmesin" derken, katliam yapan sorumluların bulunması istendi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan ise adaleti TBMM çatısı altında aradıklarını belirtirken, "Ya bu sorunu bu çatının altında çözeceği,z ya da bu çatı hepimizin başına göçecek" dedi.