Kentin en işlek caddesi Gazipaşa'da 1940'lı yıllarda yaptırılan 3 katlı Güzel Sanatlar Galerisi binası, eski yapısı nedeniyle restore edilmesine karar verilerek 4 yıl önce kullanıma kapatıldı. İl Özel İdaresi tarafından yaptırılacak olan galerinin onarım ihalesi, çeşitli nedenlerle yaklaşık 2 yıl sonra yapılabildi. İhaleyi alan müteaahit firma, restore çalışmasına 2 yıl önce başladı.

Zonguldaklı ressam Zeynep Şennur'un, geçen Ocak ayında uzun süredir kapalı olması nedeniyle önünde yağlı boya tablo yaktığı galeri, restorasyonu büyük ölçüde tamamlanmasına rağmen bir türlü yeniden hizmete açılamadı.

Tadilat çalışmalarının devam ettiği belirtilen galerinin giriş katında, İHH'nın, Suriye için kermes düzenlemesine izin verildi. El işlerinin yanında, gözleme, pasta, tatlı, börek, kek gibi yiyeceklerin satıldığı kermeste, 'Sıcak gözleme bulunur' afişinin ise galerinin önündeki Zonguldak Devlet Tiyatrosu'na gelen oyunların reklamının yapıldığı panoya asılması dikkat çekti.

İHH Zonguldak Başkanı Salih Merdivan, kentte kermes için bir kaç yere müracaat etmelerine rağmen yer bulamayınca Vali Erol Ayyıldız ile görüştüklerini söyledi. Merdivan, "Vali Bey, İl Özel İdaresi'ne yönlendirdi. Oradaki arkadaşlar vesilesiyle olay gerçekleşmiş oldu. Kermesin amacı Suriye'deki mazlum halka kış şartlarında bir şeyler oluşturabilmek, onlar için bir şeyler yapmak. Daha önce de orada kermes yapmıştık" dedi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Rıza Cici ise Valilik'ten gelen talep üzerine galeride kermes yapılmasına izin verdiklerini söyledi. Cici, "Orada yapılan tadilata, çalışmaya zara vermeyecek şekilde kermes düzenlenmesine izin verdik. Valilik'ten gelen bir talep oldu. İnsanların yararlanması için böyle şeylere izin veriyoruz" diye konuştu.

Rıza Cici, giriş katı sergi salonu, diğer 2 katı ise çeşitli kurslar açılması için kullanılacak galerideki restorasyon çalışmasının tam olarak bitirilmediğini, tadilatın ardından binanın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne teslim edileceğini kaydetti.



GG(EE/SS)