Didim Ticaret Odası'nın ev sahipliğinde düzenlenen zirveye, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Aydın Valisi Kerem Al, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim Belediye Başkanı CHP'li Mümin Kamacı, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım Daire Başkanı Adnan Aslan, siyasiler ve sektör temsilcileri katıldı.

Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, ilçenin "turizm kenti" ilan edilmesiyle yapılan yatırım çalışmalarını anlattı. Yerel yöneticilerin de ilçenin aldığı unvana yakışır hale gelmesi için gerekli yatırımları yaptığını kaydeden Döver, duble yol, fakülte ve yabancıya mülk satışları konusunda çalışma yapılmasını beklediklerini söyledi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da ilçenin ekonomisinin turizme bağlı olduğunu belirterek kurumların koordineli çalışmasının önemine değindi. Kamacı, Didim'in 6 Haziran 2005 tarihinde Turizm Gelişim Bölgesi ilan edildiğini, ancak geçen sürede ciddi bir gelişme olmadığını kaydetti. Kamacı, "Turizm Gelişim Bölgesi ilan edilen ve dava açmayan tek belediyeyiz. Ne yazık ki şu ana kadar sadece 5 tane otel tahsisinin dışında bir gelişme olmadı. 20 bin dönüm mera alanı ilçemizde mevcut. Mera sorunu çözülmediği için tahsis işlemleri geç kalıyor. Didim'in artık bürokratik sorunlarının aşılarak turizm konumunun sağlanması gerek. 2005 yılında iptal edilen revizyon imar planlarının Hazine sınırları içinde yer alan kısmı ile ilgili 5 yıldır onay bekliyoruz. Belediye sınırları içerisinde yer alan kısmını 1 ayda çözdük. Belediyenin plan yapma yetkisi sadece Didim'in 10'da biri kadar alanda mevcut. Bu bağlamda yapılan çalışmaların onaylanarak yatırımcıların önünün açılması gerek" dedi.

Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, Didim'in turizmle anılan ve yolun başında bir ilçe olduğunu belirtti. Didim'in potansiyeli ve inancının bulunduğunu kaydeden Emiroğlu, "Ancak hareketlenme yok. İnanıyorum ki zirvelerden çıkacak görüşler bizlere ışık tutacak ve bizlerde turizme bir tuğla koymanın mutluluğunu yaşayacağız" dedi. Turizmde günübirlik değil en az 10 yıllık öngörü ile hareket edilmesi gerektiğini belirten Emiroğlu, Didim'de Belediye belgeli 12 bin 655 yatak kapasitesine sahip 198 otelin de kendilerine çekidüzen vermeleri gerektiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yatırım zirvelerinin ilerleyen dönemde başarıyı getireceğine inandığını dile getirdi. 2012 yılında dünya turizminde yüzde 4 gerileme olduğunu anlatan Arıcı, Türkiye'de dünyanın tersine yüzde 3 büyüme gerçekleştiğini ve 2023 yılında 50 milyon turistin hedeflendiğini açıkladı.

Aydın Valisi Kerem Al da, Aydın'ın turizmde öne çıkan ilçeleri Kuşadası ve Didim'in kalkınma hamlesi ve heyecanı içinde olduğunu, asıl görevin sektör temsilcilerine düştüğünü belirtti. Bölgede turizmin eko turizm, kültürel turizm ve termal turizm gibi alanlarda çeşitlendirilebileceğini söyledi.



BY(AÖ/BT)