Vanlı Mekin Dağtekin, vatani görevini yapmak için 2008 yılında, İzmir Foça Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanlığı'na teslim oldu. Destek Kıtalar Komutanlığı'nda askerlik görevini yapan Mekin Dağtekin'in hayatını karartan olay 27 Ekim 2008'de meydana geldi. Mekin Dağtekin’e, iddiaya göre Destek Kıtaları Komutanlığı mutağında kıyma makinesinde et kıyması için görev verildi. Dağtekin saat 00.30'da, sağ el parmaklarından 4'ünü et kıyma makinesine kaptırdı. Parmaklarını yitiren Mekin Dağtekin, 'Vazife malülü' olarak tezkere aldı. Mekin Dağtekin, avukatı Turgay Göller aracılığıyla Milli Savunma Bakanlığı'na maddi ve manevi toplam 300 bin TL'lik tazminat davası açtı. Avukat Turgay Göller, dava dilekçesini verirken şöyle dedi:

"Müvekilim, hiçbir tecrübesi olmadığı halde kıyma makinesinde et kıyması için görevlendirilmiştir. Bu konuda kendisine bir eğitim verilmemiştir. Emir üzerine et kıymıştır. Burada idarenin kusuru vardır. Makinenin acil kapama butonu yoktur. Makine arızalıdır. Müvekkilim, yüzde 44 vücut foksiyon kaybına uğradı. Daha önceden kendisi dönercilik yapıyordu. Kaza sonrası mesleğini yapamaz hale geldi. Duyduğu acı ve ıstıraplarını biraz olsun hafifletmek için bu davayı açtık."

Dosyayı inceleyen Askeri Yüksek İdare Mahkemesi İkinci Daire Başkanlığı (AYİM), olayda görevi olmadığı halde, usta askerlerin emriyle kıyma makinesine geçip et kıyan davacının parmaklarını kaybettiğini, olayda nöbetçi astsubayın ihmali olduğunu belirti. AYİM, bu nedenlerden dolayı raporlarda da belirtildiği gibi vazife malülü olarak tezkere verilen Mekil Dağtekin'in maddi tazminat istemini reddedip, Milli Savunma Bakanlığı'nı yasal faizi hariç 45 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum etti. Geçen mayıs ayında sonuçlanan davada Milli Savunma Bakanlığı'nın tazminatı bugüne kadar ödemediğini belirten Avukat Turgay Göller, icra takibi başlatıklarını belirtti.

Mekin Dağtekin, olaydan dolayı kendisini yarım insan olarak hissettiğini, görevi olmadığı halde başına gelen bu olaydan dolayı psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Dağtekin, “Vatani görevimi yaparken, bu kaza meydana geldi. 4 parmağımı kaybettim. Tecrübem olmamasına rağmen, beni orada görevlendirdiler. Gazi değil, vazife malülü olarak tezkere verdiler. Ben bu parmaklarımı sokakta, sivil hayatımda kaybetmedim. Vatani görevimi yaparken bu olay meydana geldi. Benim gibi yüzlerce bu şekilde mağdur olan kişiler var. Tek isteğim gazi olarak malülen emekli etmeleri” dedi.

Olay günü nöbetçi olan Astsubay Ö.M. ise Güney Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 'Memuriyet görevini ihmal' suçundan yargılandığı davada 1500 TL para cezasına çarptırıldı.



BK(AÖ/İD)