Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü’nün, Ankara dışında yapılan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın stadyum kutlamalarının kaldırılması ve sadece okulların içerisinde yapılacak törenlerle kutlanması konusunda yayımladığı genelgenin kamu vicdanını rahatsız ettiğini iddia eden 19 Mayıs Kutlamaları Platformu üyeleri bir bildiri yayınladı.

Samsun Spor Eğitim ve Tanıtım Vakfı, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Mimarlar Odası, Karadeniz Sanayici İşadamları Federasyonu, Genç İşadamları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Samsun Şubesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Samsun Şubesi, Türk Kadınlar Birliği Samsun Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Samsun Şubesi gibi 38 sivil toplum kuruluşunun yer aldığı platform, 19 Mayıs kutlamalarının sadece okullarda kutlanmasına tepki gösterdi.

Platform adına açıklama yapan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Samsun Şubesi Başkanı Zuhal Aydınol, "Ülkemiz için taşıdığı önem kadar, kentimiz için de özel bir anlamı olan 19 Mayıs kutlamalarının, eskisinden daha coşkulu kutlanabilmesini sağlamak amacıyla, kararlılıklarını ve birlikte hareket etme iradelerini ortaya koyarak, bu yönde çalışmalar sürdürmek üzere, 19 Mayıs Kutlamaları Platformu adında sivil bir inisiyatif oluşturuldu" dedi.

Milli bayramların bir ulusu oluşturan bireylerin, birlik ve beraberlik duygusunu en yoğun olarak yaşadıkları günler olduğunu hatırlatan Aydınol, bu günlerde insanların dayanışma ruhu içerisinde, aidiyet duygusunu en üst düzeyde yaşadığını belirtti. Aydınol şöyle devam etti:

"19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da Anadolu topraklarına ayak bastığı ve Türk Milli Mücadelesini başlattığı gündür. Ülkemizin kurtuluş tarihinde bizzat Mustafa Kemal’in sözleri ile ülkenin kurtuluş tarihi 19 Mayıs 1919’dur. Bir ulusu oluşturan ortak değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması bakımından temel bir işlevi olan, toplumsal bütünleşme duygusunu zedeleyecek mahiyette ve milli bayramların gücünü azaltacak olan bu yanlış karar düzeltilmelidir. Milli bayramlar, yalnızca okulların içinde kutlanamayacak kadar değerli ve anlamlı günlerdir. Bu özel günler, çeşitli edebi, kültürel, sanatsal ve sportif etkinlikler düzenlenerek ve Sivil Toplum Örgütlerinin de katkılarıyla topluma mal edilerek kutlanmalıdır."

 

MS(İS/AAA) (FOTOĞRAF)