Niyaz- Seher Kaplan çifti, 35 yıldan bu yana evlerinde elektrik olmadan hayatlarına devam ettiklerini, çocukları il dışında yaşadığı için burada tek başına kaldıklarını söyledi. Köy yolunda bulunan yaklaşık 500 metre uzaklıkta yüksek gerilim hattındaki elektrik direği ya da 2.5 kilometre uzaklıkta bulunan komşularının evlerinin yanındaki elektrik direğinden kendi evlerine de elektrik bağlanmasını isteyen Kaplan çifti, Çalık Yedaş Çorum İl Koordinatörlüğü’ne ve İlçe Kaymakamlığı'na başvurdu. Ancak, sonuç alamadı. Yüksek gerilim hattına bağlı elektrik direğinden Kaplan çiftinin evine elektrik bağlanması için iddiaya göre görevliler trafo almasını istedi. Maddi durumu yetersiz olan çifti trafoyu alamayınca elektrik de bağlanmadı. Yaşlılık maaşı ile geçindiklerini, 35 yıldan bu yana elektriksiz yaşadıklarını söyleyen Niyazi Kaplan, şöyle dedi:

"Gaz lambası kullanıyorduk şimdi gazyağı da bulamıyoruz. Lüks lamba ve fener kullanıyoruz. Lüks lamba için sürekli tüp alıyoruz. Evimizde elektronik cihaz yok. Bir tepenin yamacında tek başımıza yaşıyoruz. Bize yardım edilmesini istiyoruz. Belki elektrik alırız diye odalara ampullerini taktık, kabloları döşedik ama lambaları yakamıyoruz."

TELEFONU VE FENERLERİ ŞARJ ETMEK İÇİN KOMŞUYA GİDİYORUZ

Elektrik üretmek için jeneratör aldıklarını belirten Niyazi Kaplan, şöyle konuştu:

"Benzinle jeneratör kullanınca çok maliyetli oldu. Maddi durumumuz yeterli olmadığı için jeneratörü de kullanamıyoruz. Çocuklarımız cep telefonu ve fener aldılar. Onları şarj etmek için köydeki komşularımızın evine gidiyoruz. Çok zor durumdayız. Her yerde elektrik var, bir biz ışıksız kaldık. Bu devirde böyle yaşıyoruz. Yardım istiyoruz."

"9 ÇOCUĞUMU ELEKTRİKSİZ BÜYÜTTÜM"

Seher Kaplan, 9 çocuğunu elektriksiz evinde büyüttüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istediğini anlatırken şunları söyledi:

"Ondan başka kimsemiz yok. 70 yaşına geldik, yaşlandık. Bundan sonra da olsa elektrikle yaşamak istiyoruz. Buzdolabı olmadığı için yiyeceklerimizi saklayamıyoruz, hemen bozuluyor. Çok sıkıntı yaşıyoruz. Bize yardımcı olsunlar. Bu yaştan sonrada evimizi, köyümüzü bırakıp çocuklarımızın yanına gitmek istemiyoruz." 

YÜKSEK GERİLİMDEN ELEKTRİK BAĞLANMASI İÇİN 10 HANE LAZIM

Çalık Yedaş Çorum İl Koordinatörü İlyas Akyol'da mevzuat gereği yüksek gerilim hattından trafo ile bir yere elektrik bağlanması için o bölgede en az 10 hane ya da 50 nüfus olması gerektiğini, tek ev için trafoyla elektrik bağlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Bir trafonun maliyetinin yaklaşık 7 bin TL olduğunu hat döşemesiyle bu maliyetin 15 bin TL’ye çıkacağını dile getiren Akyol, şöyle konuştu:

"En düşük kapasitedeki bir trafo 50-100 haneli bir köyün ihtiyacını karşılayacak düzeyde. Bir ev için bu trafoyu bizim vermemiz mümkün değil. Bu şartlarda elektrik bağlanması maalesef mümkün değil."



YK,MU(MS/İD)