Maraton sabah saat 09.00'da sporcuların katıldığı koşuyla başlarken, Halk Koşusu her zaman olduğu gibi saat 09.30'da başladı. 34. Vodafone İstanbul Avrasya Maratonu nedeniyle Boğaziçi köprüsü ve köprüye çıkan bazı yollar araç trafiğine kapatıldı. Boğaziçi Köprüsü yolu üzerinde toplanan binlerce İstanbullu ve yurt dışından gelen turistler, Halk koşusunun başlamasını bekledi.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, otobüs üzerinde Halk Koşusu'nun yapılacağı yere geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, konuşmasına Siirt Pervari'de helikopter düşmesi sonucu şehit düşen 17 askere Allah'tan rahmet dileyerek başladı. Topbaş, "Rrahmet diliyorum, milletimizin başı sağolsun ve diliyorum ki kan ve gözyaşı olmasın, barış olsun, sevgi olsun. Nasıl Çanakkale'de birlikte destanlar yazdıysak büyük bir millet olarak kolkola girerek, geleceğe birlikte koşalım. 75 milyon büyük bir aileyiz, barışı ve hoşgörüyü hakeden milletiz" dedi.


Topbaş İstanbullular'a bir de uyarıda bulunarak "Bu maraton dünyanın birçok kanalları tarafından yayınlanmakta. Bu sevgi selini gösterecekler, sizlerden ricam köprü güvenliği ve güvenliğiniz açısından, bariyerlerin sağına ve soluna geçmeyiniz. Köprünün teknik elemanlar tarfından güvenli olduğu söylenmekte ama biz tedbirli olalım" diye konuştu. Vali Hüseyin Avni Mutlu'da İstanbullular'a maratona katıldıkları için teşekkür etti. Ardından Kadir Topbaş tabancayla koşunun startını verdi. Startla birlikte binlerce İstanbullu Halk Koşusuna başladı.

MARATONDAN İLGİNÇ KARELER YANSIDI

Kadir Topbaş'ın konuşması sırasında inşaatı devam eden bir villanın çatısından konuşmaları izleyen bir işçi, adeta gözlemci gibi ilginç bir görüntü oluşturdu. Start verilmesiyle birlikte İstanbullular'ın büyük çoğunluğu koşu yerine yürümeyi tercih etti. Kadir Topbaş, Hüseyin Avni Mutlu ve Hüseyin Çapkın, otobüsün üzerinden koşuya katılanlara Türk bayrağı dağıttı. Bayraklarını alan İstanbullular Boğaziçi köprüsü üzerinde boğazın eşsiz manzarasının tadını çıkarırken bol bol fotoğraf çektirdi. Hollanda'dan gelen Türk aile bebekleriyle boğazda fotoğraf çektirirken, Alman bir aile de küçük köpekleriyle birlikte köprüden yürüyerek geçmenin keyfini çıkardı. Güvenlik için köprünün her iki yönünde birer şerit kapatılırken, görevliler sık sık bariyerleri aşıp fotoğraf çektirenleri uyarmakla uğraştı. Binlerce İstanbullu yarıştan ziyade köprüde yürüyüş yapmanın keyfini yaşarken, kimileri köprüyü patenle geçti kimileri de boğaz köprüsünün girişinde kahvaltı sofrası kurdu.


Maratonun en renkli görüntülerinden birisi de Mehter Takımı oldu. Mehter Takımı marşlarıyla Boğaziçi köprüsünde ilerlerken vatandaşlar da marşlara eşlik etti. Maraton sırasında küçük bir de kaza yaşandı. Bacağına demir bariyer düşen bir kadına da sağlık ekipleri tarafından müdahale edildi. İstanbul İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın beraberindeki bir grupla köprüden yaya olarak geçerken, Vali Mutlu ve Belediye Başkanı Topbaş birlikte köprüden geçiş yaptı. Köprüde oluşan insan selinin sonu yaklaşık iki saat sonra göründü. Köprü girişinde belediye vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak için mobil tuvaletler yerleştirdi. 


MAE (MK) (FOTOĞRAF)