31. İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda düzenlenen açılış töreniyle başladı. Törene, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Tarık Akan, Ayşen Gruda, Halit Akçatepe, Meltem Cumbul ve Türkiye sinemasının seçkin isimlerinin yanı sıra festivalin onur konuğu ünlü İngiliz yönetmen Terence Davies de katıldı. Törenin sunuculuğunu Mehmet Ali Alabora yaptı. Alabora'nın törenin başında, "Emek Sineması'nın bulunduğu yerde, bulunduğu mekanda mobing yapılmadan korunması ve yeniden festival ve izleyicilerle buluşturulması hepimizin en büyük temenni" sözleri salondan uzun süre alkış aldı.

USTALARA ONUR ÖDÜLÜ VERİLDİ



İstanbul Film Festivali açılış töreninde daha sonra festivalin bu yılki "Sinema Onur Ödülleri" verildi. Türkiye'nin ilk kadın sinema eleştirmeni olan Sevin Okyay'a ödülünü Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi Başkanı Murathan Mungan verdi.


Hazal, At, Bekçi, Su da Yanar, Çıplak, Mektup, Balalayka, Kalbin Zamanı ile Görünmeyen gibi birçok filmin yönetmeliğini yapan Ali Özgentürk ödülünü, Müjdat Gezen'den aldı. 1943 yılında henüz beş yaşındayken sinema dünyasına adım atan, 1963 yılında Yasak, Gündoğarken ve Semaya Baktım Seni Gördüm filmlerinin ardından 100'e yakın filmde yer alan, Hababam Sınıfı'nın 'Güdük Necmi'si olarak gönlümüze adını yazdıran Halit Akçatepe ödülünü, Tarık Akan'dan aldı. Akçatepe, ödülünü aldıktan sonra "Bu ödülün benim için yarı bir gururlu tarafı var. Bu yıl benim 69. sanat yılım" dedi. Akçatepe'nin bu sözleri salondan büyük alkış aldı.


Hababam Sınıfı ve Gırgıriye serilerinde, rol alan Kâğıt filmi ile yardımcı oyuncu dalında Altın Portakal Ödülü alan Ayşen Gruda'ya da ödülünü birçok filmde birlikte rol aldığı oyuncu arkadaşı Tarık Akan verdi. Gruda ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

"Ben hiç oyuncu olmak istemiyordum. okumak istiyordum. Çok da güzel okuyordum. Ama babam öldü, çalışmaya başladım. Ablam bu mesleği yapıyordu. Bir hizmetçi kız tanıyormuş o oyunda oynayacak. Bende çıktım Çorlu'da ilk defa sahneye. Alkış aldım. O gün, bu gündür alkış almaya gayret ediyorum."

İNGİLİZ USTAYA ONUR ÖDÜLÜ


Hafıza ve anı kavramlarını işleyen görselliğiyle çarpıcı filmleriyle tanınan, 1988 yapımı filmi Distant Voices, Still Lives / Uzak Sesler Durgun Yaşamlar 2006 yılında "Festivalin 25 Yılının En İyileri" bölümünde de gösterilen usta yönetmen Terence Davies de "Sinema Onur Ödülü"ünü almak üzere açılış törenine katıldı. Terence Davies'e ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti. Davies, ödülünü aldıktan sonra teşekkür etti.

İKİ HAFTADA 200'Ü AŞKIN FİLM GÖSTERİLECEK


Açılış töreninin ardından 31. İstanbul Film Festivali, Terence Davies'in, The Deep Blue Sea / Aşkın Karanlık Yüzü filminin gösterimiyle başladı. Akbank sponsorluğunda düzenlenen 31. İstanbul Film Festivali, 15 Nisan tarihine kadar Beyoğlu'nda Atlas, Fitaş 1 ve 4, Beyoğlu, Pera Müzesi, Nişantaşı'nda CityLife (City's) ve Kadıköy'de Rexx sinemalarında gösterilecek 200'ün üzerinde filmin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları, sinema dersleri, ustalık sınıfları, konser ve partilerle dolu iki hafta yaşatacak.

GÖ (TT) (FOTOĞRAF)