Bir dönem yetiştirme yurdu olarak kullanılan ancak daha sonra terk edildiği için harabeye dönen 5 katlı ve 32 odalı konağı satın alan Mardinli işadamı Fırat Irmak, İtalyan ortakları ile birlikte 22 milyon liralık harcamayla restore ederek otele çevirdi. 80 yatak kapasitesi bulunan tarihi butik otelde süit odaların yanı sıra devlet başkanları için tasarlanmış kral dairesinin de bulunduğunu belirten işadamı Fırat Irmak, "Rusya'da mimarlık üzerine aldığım eğitimde öğrendiklerimi, Mardin'e hakim Artuklu ve Süryani mimari yapısı ile tarihi ve kültürel dokuyu da harmanlayarak bu eseri ortaya çıkardık" dedi.

KRAL DAİRELİ TARİHİ KONAK

'Maridin Otel' adını verdikleri butik otelde Mardin'in yerel motiflerini her duvara nakşettiklerini kaydeden Irmak, butik oteliyle ilgili şunları söyledi:

"Bu konak Mardin'in eski bir Ermeni mahallesinde tipik Mardin evleri mimarisine uygun olarak güneye bakacak şekilde teraslamalı bir sistemle inşa edilmiş. Konağın en alt katlarında yer alan devasa su sarnıçları bu yapının temellerinin Asur dönemine kadar inebileceğini gösteriyor. Bodrum katındaki yapım ve inşa tekniği konakta Artuklu döneminin izlerini taşıyor. Üst katlara çıkıldığında ise Yahudilerce kutsal kabul edilen Davut Yıldızı veya diğer ismiyle Davut Kalkanı ambleminin bir çok mekanda kullanıldığı dikkati çekiyor. Haremlik selamlık odalarının çapraz tonozlarında yer alan yalıtım amaçlı küpler Artuklu döneminin saray yapılarında çok tercih edilen bir uygulama. Tarihi kentte süsleme özellikleri ve mimari ustalığıyla ön plana çıkan konak çok soylu bir aile olan Kendir ailesi tarafından 1870'li yıllarda son şeklini aldı. Cumhuriyet döneminde yetiştirme yurdu olarak kullanılan bina son olarak harabe ve yıkık durumdaydı. Bizler 2 yıllık bir çalışmanın sonunda bu harabeyi 5 yıldızlı bir otelin standardında bir butik otel yaptık."

Maridin Otel Genel Müdürü Zeynep Temiz ise, butik otellerine gösterilen yoğun ilgiden dolayı çok memnun olduklarını belirterek açılışı yapmadan rezervasyonlarının yüzde 70'lere ulaştığını söyledi. Zeynep Temiz, "Maridin Otel ışık saçan mimarisi ve huzur veren motifleri ile geçmişin dokusunu yansıtıyor. 1600 yıllık bir geçmişin birçok dönemine tanıklık etmiş Maridin Otel değişen çağlara meydan okurcasına dimdik ayakta. Maridin Otel, taş işçiliğinin tüm görkemini yansıtan karakteristik binası, Mardin şehrine hakim konumu, göz alabildiğine uzanan Mezopotamya Ovası manzarası, önemli tarihi eserlere yakınlığıyla, ziyaretçilerine büyülü bir zaman yolculuğu sunuyor"dedi.