Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi'nde Sorumlu Doç Dr. Sacit Çoban yönetiminde son 1 ay içerisinde 2'si kadavradan 3'ü canlı bağışçılardan olmak üzere 5 organ nakli gerçekleştirildi. Yapılan organ nakillerinde en çok dikkat geçen ise Mahmut-Elif Akkuş çifti oldu. 8 yıl önce rahatsızlanıp doktora giden Mahmut Akkuş, siroz hastası olduğunu öğrendi. Durumu ağırlaşan Mahmut Akkuş'a uygun organ bulunamayınca 30 yıllık eşi Elif Akkuş karaciğerini bağışlamak istedi. Ancak doktorlar, organ uyumu sağlanan Elif Akkuş'a kilolu olması nedeniyle naklin riskli olduğunu söyledi. Bunun üzerine Elif Akkuş, 7 ayda diyetisyen yardımıyla yemeklerine dikkat edip, evlerinin yanındaki parkta spor yaparak, tam 36 kilo verdi.

NAKİL GÜNÜ ORGAN BULUNDU

Ancak naklin yapılacağı gün Mersin'de beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin karaciğeri Gaziantep'e getirilerek Mahmut Akkuş'a başarılı bir operasyonla nakledildi. Sağlığına kavuşan Mahmut Akkuş, "Umudum yoktu. Allah yüzüme baktı" derken, eşi Elif Akkuş ise, "Ben eşim için hayatım pahasına karaciğerimi vermeye razıydım. 106 kiloydum, spor ve diyet yapıp 36 kilo verdim. Ameliyata gireceğim gece organ bulundu. Çok mutluyum. Hem de kilolarımdan kurtuldum. Organ naklini gerçekleştiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Bu duygu tarif edilemez" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Koruk da, "Mahmut Akkuş 8 yıldır siroz hastası olarak takip ettiğimiz hastaydı. Başta ilaç tedavisiyle yaşamını sürdürüyordu. Özellikle Son 3-4 yıldır artık karaciğer rezervinin tükenmesiyle karaciğer nakli gerekiyordu. Ailesinde uygun verici önce bulunamamıştı. Uyumlu bir hasta - hekim ilişkisiyle eşi büyük bir fedakarlık gösterdi ve karaciğerini eşine vermek istedi. Ancak obez bir hastaydı. Büyük bir irade gösterip 36 kilo verdi. Artık bağışçı adayıydı. Bu arada şansı yaver gitti ve organ çıktı. Kadavra bir karaciğerden nakil gerçekleşti. Son günlerde böbrek yetmezliği başlayan ve tabiri yerindeyse uzatmaları oynayan Mahmut Akkuş sağlığına kavuştu"diye konuştu.

ORGAN KARDEŞLİĞİ

Bu arada Şanlıurfalı 4 çocuk annesi 32 yaşındaki Fatma Danacı da kadavradan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde yaşayan 21 yaşındaki Fatma Yücebudak ise 23 yaşındaki ablası Emine Yücebudak'ın bağışladığı karaciğerle hayata yeniden başladı. Aynı hastanede ayrıca Coşkun Yener'e ablası Hatice Yener, Muhittin Caymaz'a ise ağabeyi Osman Caymaz böbreğini verdi. Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sacit Çoban, çok sayıda hastanın organ beklediğini belirterek vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı.