Tamamen kuruyan Akgöl, Almanya Çevre Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı’nın dünyada iklim değişikliği projeleri için verdiği kaynaktan sağlanan fonla yeniden doğaya kazandırıldı.

Projenin Türk ve Alman hükümetleri arasındaki anlaşma temelinde yürütüldüğünü belirten Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) Türkiye Direktörü Dr. Gülay Yaşın,  proje kapsamında bir yıl önce Çeltik İlçesi sınırlarında bulunan Akgöl'ü yeniden hayata geçirmek için çalışma başlattıklarını kaydetti.

500 HEKTARLIK BÖLÜMDE SU TUTULDU

1 yıl içinde amaçlarına ulaştıklarını ifade eden Dr. Gülay Yaşın, şunları söyledi:

"Burada bir yıl önce hiç bir su varlığı yoktu. Su varlığı tamamen kurumuştu. DSİ yağmur suyunu tutan setler yaptı. Akgöl'ün toplam alanı 2 bin 100 hektardı. Biz 500 ile 1000 hektarlık alanda su tuttuk. Göldeki su derinlikleri 1,5 metre ile 4,5 metre arasında değişiyor. Su yüzeyi üzerine oluşturulan yapay adalar ile kuşlara üreme alanları oluşturuldu. Şu an 30'a yakın kuş türü konaklıyor."

TARLA İÇİN KURUTULMUŞTU

Çeltik Belediye Başkanı Mehmet Ekizoğlu, 1980'li yıllarda Akgöl'ün kurutulması ile bölgede iklim değişiklikleri meydana geldiğini söyledi. Vatandaşlar gölün kurutulup daha sonra tarla alanına dönüştürülmesini istediğinden Akgöl'ün kurutulduğunu vurgulayan Ekizoğlu şunları söyledi:

"Göreve geldikten sonra iklim değişikliği açısından gölün önemini insanlara vurguladık ve projeler yaptık. Projeler neticesinde Çevre Bakanlığımız ve Alman Çevre Bakanlığı aracılığıyla geçen yıl gölün tekrar eski haline dönüş projesi başlatıldı. Şu an da en kurak mevsim olmasına rağmen gölde su var. Bu yıl bölgede de çok büyük bir değişiklik oldu. Özellikle kışın çok bol yağışlar aldık. Önümüzdeki yıl proje devam edip yeni setler kurarsak büyük gelişmeler olacağına inanıyorum."

SU KANALINI AÇANA 300 BİN TL CEZA

Gölün yeniden kurumaması için önlemler aldıklarını kaydeden Mehmet Ekizoğlu, "Gölümüz kurursa biz kurak insanlar olacağız. Ama gölümüz sulak ve yeşil alan olursa geleceğimiz çok daha güzel olacak. Tabii bölge çiftçilikle uğraştığı için bazı sorunlar yaşıyoruz. Göldeki suyu tutan kapaklar bazı çiftçiler tarafından tarlalarını sulamak için açılıyor. Bu da göle zarar veriyor. Ama buradaki gelecek onun çocuğunu ve gelecek neslini ilgilendirecek. Buraya zarar vermek kendilerine zarar vermek anlamına geliyor. Bunun için yaptırımlar var. Kapakları açanlar tespit edildiği zaman 300 bin lira ceza uygulanıyor. Bu konuyu yakından takip ediyoruz ve jandarma da takip ediyor" diye konuştu.



MKY(İA/SS)