Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında yerin 540 metre altında meydana gelen grizu patlamasında, taşeron firma Yapı-Tek'te çalışan 30 işçi yaşamını yitirdi. Kazanın ardından 24'ü TTK, 4'ü Yapı-Tek'te çalışan 28 kişi hakkında, 'Birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 3 yıldan 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuksuz yargılanan sanıklardan 21'i hazır bulunurken, diğer 7'si yer almadı. Duruşmada, daha önce ifade vermeyen TTK İş Güvenliği ve Eğitim Şubesi Müdürü Yusuf Kılıç ve uzman elektrikçi Köksal Bayraktar, savunmalarını yaptı.

Daha sonra kazanın ardından cesetlerin maden ocağından çıkarılmasında görev alan TTK Tahlisiye İstasyonu'nda görevli başmühendis Muammer İnan, tanık olarak dinlendi. İnan, "Cesetlerin bazılarında darbe etkisi, bazılarında şok dalgası etkisi ile dağılma vardı. Bazıları herhangi bir darbe etkisi görülmediğinden oksijensizlik sonucu ölmüş. Bir kısmında yanma ve şok emareleri vardı. Cesetlerde gaz maskesi yoktu" dedi. Bu sırada salonda bulunan ölen madencilerin yakınları, gözyaşlarına hakim olamadı.

Duruşmada, ölen madencilerin yakınları da ifade verdi. Ölen maden mühendisi Ramazan Yavuz'un kardeşi 17 yaşındaki Merve Gül Yavuz, pedagog nezaretinde hakimin karşısına gelerek sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Yavuz, "Ağabeyim de sizler gibi maden mühendisiydi. Ben 5 yaşında babamı kaybettim. Her akşam onu bekliyorum. Ancak siz onu benden aldınız" diyerek sanıklara tepki gösterdi. Madencilerin diğer yakınları da sanıklardan şikayetçi olduklarını söyledi.

Mahkeme, sanıkların tutuksuz yargılanmalarına devam edilmesine karar verirken, duruşmayı erteledi. Duruşma çıkışında ölen madencilerin yakınları sanıklara ve mahkeme heyetine tepki gösterdi. Ölen madenci Ekrem Akkaya'nın babası Ramazan Akkaya, 30 kişi ölmesine rağmen 1 kişinin bile tutuklu olmadığını söyledi. Akkaya, "Sürekli erteleniyor. 30 kişi ölmüş, 2 ayda bir erteleniyor. Adalet yerini bulsun. 2 yıl oldu. Acılarımız yine tazelendi" dedi. Merve Gül Yavuz da "Bunlar tutuklanmalı. Neden tutuklanmıyorlar? Bu ülkede adalet yok" diye konuştu.



DS(EE/BT)