Siyasi parti mitinglerine de ev sahipliği yapan ve 100 bin kişi kapasiteli olduğu belirtilen Uğur Mumcu Meydanı'ndaki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama törenleri Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın törene katılanları selamlamasıyla başladı. Ancak, halka ayrılan bölümde yaklaşık 50 kişinin bulunması dikkat çekti. Törende İstiklal Marşı'nın okunması ardından, Kurmay Yüzbaşı Raşit Erikçi, günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı. Gazi Cihangir Gökçe ve lise öğrencisi Selver Kılıç'ın okuduğu şiirlerden sonra, askeri birlikler, gazi ve şehit yakınları geçiş yaptı. Törene, 'Sevgiye Uzanan Eller Projesi' kapsamında dezavantajlı mahallelerde yaşayan bir grup çocuk da katıldı.

"30 AĞUSTOS HEYECANI YOK EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Kutlamalara katılan CHP Adana Milletvekilleri Ümit Özgümüş ve Ali Demirçalı, meydanın boş kalmasına, az sayıda kişinin törenleri izlemeye gelmesine tepki gösterdi. 30 Ağustos'un namus ve özgürlük günü olduğunu, kahramanların şehadetiyle bugün özgür bir ülkede yaşadıklarını belirten Ümit Özgümüş, şunları söyledi:

"30 Ağustos sadece bir zafer değil, aynı zamanda Türkiye'de ulusallaşma sürecinin başlangıcıdır. Türkiye o gün, tek vücut, tek yumruk olarak emperyalizme karşı savaştı. Ancak, bazı davranışlarla 30 Ağustos'un gerçek ruhu unutturulmak isteniyor. Geçen sene şehitler var diye Çankaya'da kutlanmadı. Bu yıl da Cumhurbaşkanımızın kulağında rahatsızlık var diye resepsiyon iptal edildi. Ama aynı Cumhurbaşkanımız, kalkıp Başbakanlığa gidiyor, olağan görüşmesini yapabiliyor. Milli Güvenlik Kurulu'na başkanlık edebiliyor. 30 Ağustos'un ruhunu unutturmak için bu tür bahanelerle resepsiyon iptal ediliyor. Mustafa Kemal'in bıraktığı emanetler bilinçli olarak unutturulmaya çalışılıyor. Bu heyecan yok edilmeye, sulandırılmaya çalışılıyor. Geçen yılda, bu yıl da 30 Ağustos ruhunun ölmemesi, bu meydanın da dolması gerekirdi. Biz bu ülkenin vatandaşı olarak, CHP'nin bir milletvekili ve üyesi olarak 30 Ağustos'un ruhunu asla unutmayacağız ve unutturmayacağız."

"KATILIMIN AZ OLMASINI İSTEYEN BİR KESİM VAR SANKİ"

CHP Milletvekili Ali Demirçalı, 30 Ağustos'un daha kalabalık ortamlarda kutlanması gerektiğine dikkat çekti. Cumhuriyet'in değerlerinin saldırı altında olduğunu iddia eden Demirçalı, şöyle devam etti:

"30 Ağustos demek, birliktelik, beraberlik, özgürlük, demokrasi demektir. Bu bayramı gönül isterdi ki, çok daha kalabalık bir ortamda kutlayalım. Cumhuriyetin manevi değerlerine sahip çıkalım. Bunları yaşatmaya devam edelim. Bize yakışan budur. Cumhuriyetin tüm değerleri bize emanettir. Bu değerlere sonuna kadar sahip çıkacağımızı bilmenizi istiyorum. Özellikle katılımın az olmasını isteyen bir kesim var sanki. Daha önceki yıllarda, daha coşkulu, çok daha kalabalık kutlanıyordu. Ne yazık ki, bu bayramda istediğimiz kalabalığı göremedik. Tabii ki, bu bizi en çok da, Cumhuriyet Halk Partisi'ni üzüyor. Önümüzdeki ilerleyen süreçte, çok daha güzel kutlamalar yapacağız."



CK(OA/İD)