Fethiye'nin Çatalarık Mevkii'nde Mayıs 2009'da kurulan gezici lunaparkta poligon sorumlusu olarak çalışan Orçun Erdem'in başına, 12 yaşındaki P.İ.'nin 2 metre mesafeden havalı tüfekle ateş etmesi sonucu 6.5 milimetre çapında saçma isabet etti. Hastaneye giden Erdem'in çekilen röntgeninde, saçmanın kafatasını delerek beyne girdiği tespit edildi. Yoğun bakıma alınan Erdem'in tetkiklerinde, saçmanın beyne giriş esnasında hasar oluşturmadığı, ancak içeride kaldığı belirlendi.

20 gün Fethiye Devlet Hastanesi'nde kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edilen Erdem, beyninin içinde sürekli yer değiştiren çelik 'saçma' ile yaşamaya başladı.

1 YIL BOYUNCA YER DEĞİŞTİRDİ

Türkiye'de benzer vakaları araştırdığını belirten Orçun Erdem, baş ağrısı dışında saçmadan dolayı herhangi bir rahatsızlık duymadığını söyledi. Erdem, şöyle dedi:

"Saçmanın başımı sıyırıp geçtiğini düşündüm. Hastanede kafatasını delerek içeri girdiğini öğrendim. İlk zamanlar paniğe kapılsam da bununla yaşamaya alıştım. Sadece başımı olası darbelerden korumaya çalışıyorum. Düzenli olarak doktora gidip kontrolden geçiyorum. İlk 1 yıl, saçmanın hareket ettiği gözlemlendi. Ancak beynin ortasında bulunan bir boşluğa geldikten sonra durdu. Artık sabit duruyor. Ameliyat olmak istiyorum ancak doktorlar çok riskli olduğunu söylüyor."

'AMELİYAT RİSKLİ'

Erdem’i muayene eden Lokman Hekim Esnaf Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehdi Sadat, bu tür vakalarda ameliyatın çok riskli olduğunu söyledi. Hastada herhangi bir felç riski ya da fonksiyon kaybı bulunmadığını anlatan Opr. Dr. Sadat şunları kaydetti:

"Kafatasına giren nesne beynin sessiz bölgelerindeyse ve hasar riski bulunmuyorsa genelde dokunmuyoruz. Bu vakada da cerrahi bir operasyon kesinlikle düşünmemeliyiz. Olası bir operasyonda beyne verilecek hasar, saçmanın orada kalmasından çok daha riskli olabilir. Beyin kanaması ve duyu kayıpları kuvvetle muhtemeldir."

'SAÇMA STERİL, ENFEKSİYON RİSKİ YOK'

Saçmanın 'falks zarı'na (beynin sağ ve sol yarı kürelerini birbirinden ayıran, orağa benzediği için bu isim verilen kalın zar) yapıştığını ve bu nedenle hareket etmediğini belirten Opr. Dr. Sadat, herhangi enfeksiyon riski de taşımadığına dikkati çekti. Vücuda isabet eden kurşun vakalarında, çekirdeğin yanmaya ve hıza bağlı olarak steril hale geldiğini aktaran Opr.Dr. Sadat, "Saçmanın içeride kaldığı süreyi düşünürsek bu vakada da içerideki maddenin steril hale geldiği mümkün. Aksi halde ölümcül sonuçlar doğabilirdi" dedi.

Benzer vakalarda beyne giren maddelerin ağız ya da burun yoluyla dışarı atılmasının sık rastlanan bir durum olduğunu belirten Opr.Dr. Mehdi Sadat, bu vakada ise böyle bir ihtimalin söz konusu olmadığını söyledi. Vücuda giren yaBancı maddelerin yer değiştirmesinin çok sık rastlanan bir durum olduğuna işaret eden Opr. Dr. Sadat, şöyle konuştu:

"Beyne giren yabancı bir madde boyuna ya da vücuda inebilir. Eğer böyle bir ihtimal olsaydı, Orçun'u rahatsız eden saçmayı almak çok kolay olurdu. Ancak Orçun'da böyle bir durum söz konusu değil. Saçma, beynin iç kısmındaki 'falks zarı'na yapışık halde duruyor. Büyük ihtimalle bir dokuyla da çevrelenmiş durumda. O nedenle Orçun için bu ihtimali göz önünde bulundurmuyoruz."



ET(SU/COŞ)