Zengin marina imkanları ve hizmet altyapısı ile Akdeniz'in en önemli marinalarından olan Göcek Belediye Marina, 3'üncü Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı'nda, bir organizasyona daha ev sahipliği yapıyor. Üçüncü kez yat sektörüyle buluşan Boat Expo Fuarı, hem karada hem denizde gerçekleşmesi nedeniyle diğer fuarlara göre farklılık ortaya koyuyor. Açılışa Göcek Belediye Başkanı CHP'li Recep Şatır'ın yanı sıra Marmaris Belediye Başkanı CHP'li Ali Acar, Ölüdeniz Belediye Başkanı CHP'li Keramettin Yılmaz, çok sayıda belde belediye başkanı, Göcek Sahil Güvenlik Komutanı Astsubay Ali İhsan Altunbay ile üst düzey yöneticiler ve davetliler katıldı.

170 firmanın yer aldığı fuarın açılış töreninde konuşan Tunajans Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tuna, Deniz Araçları Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı'nın düzenlendiği günden bu yana, içeriğindeki organizasyonları, panelleri ve aktiviteleriyle sektörün sorunlarını masaya yatırabildiğini, yat turizminin taleplerine tam anlamıyla cevap verebildiğini ve bu yüzden de denizcilik sektörü tarafından sahiplenildiğini söyledi. Tuna, yaklaşık 1 milyon teknenin dolaştığı Akdeniz ve Ege'de yat turizminin güçlenmesinin, ülke ekonomisinin bu sektörden daha fazla pay alabilmesi için mevcut bağlama kapasitesinin arttırılması gerektiğini sektör adına vurgulamak zorunda olduğunu belirtti. Yat turizminin, artık gelir seviyesi çok yüksek insanların uğraş alanı olmaktan çıktığını kaydeden Tuna, "Artık orta gelirli insanlar da bütçelerine uygun teknelerle denize açılabilmekte, dünya kültürlerini keşfedebilmektedirler. O halde dünyanın yakaladığı bu trendin gerisinde kalamayacağımızın farkındalığıyla yat turizmine hak ettiği önemi, desteği vermemiz kaçınılmazdır. Yat turizmine kucak açan bölgelerin gelişime açık olduğu da aşikar bir gerçektir. Yatla gelen kişiler genellikle grup halinde gelmekte, limana yatlarını bıraktıktan sonra önce geldikleri kenti sonra da etrafındaki kentleri keşfetmektedirler. Yat turisti eğitimlidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen yat sahipleri, şehre geldiklerinde kültürel faaliyet ister, sahne sanatlarına dönük sunumlara ihtiyaç duyar. Bu tür entelektüel bir yapı, sosyo- kültürel alt yapı da ister. Yani misafirinizin talep ettiği konfor, sizin de ev sahibi olarak sunmaya çalıştığınız imkana dönüşür ve bu da bizi geliştirir. Bir yat turistinin kara turistinden tam 33 kat daha fazla para bıraktığı hesap edilirse sektörün ülke ekonomisine katkısı daha iyi anlaşılacaktır" dedi.

FUAR SEKTÖRE İVME KAZANDIRACAK

Göcek Belediye Başkanı Recep Şatır da turizm sezonuna girilen bu ünlerde açılan fuarın sektöre olumlu bir ivme kazandıracağını söyledi. Şatır, "Her türlü tekne aksesuarı, ekipmanı, bot deniz motoru, konsepte uygun giysinin yer alacağı fuarın hem topografya, hem ulaşım hem de marinalar ve teknik hizmetler anlamında önemli markaların olduğu Göcek'de yapılması son derece anlamlıdır. Kültür ve kongre merkezi yapmak için sürdürdüğümüz çalışmalar da tamamlanınca beldemiz uluslararası bilimsel çalışmalara, kongrelere ve konferanslara ev sahipliği yaparak yat, fuar, kültür turizmi içinde önemli bir konuma sahip olacaktır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, açılışa katılanlar fuarı gezdi.



MS,DEB(AÖ/BT)