Çeşitli bedensel engelleri nedeniyle askerlik görevini yerine getiremeyenlere bir günlük temsili askerlik görevi yaptırıldı. 57'nci Topçu Tugayı'nın Bornova'daki Tuğsavul Kışlası'nda düzenlenen törenle yaşları 20- 45 arasında değişen, aralarında üç kadının da bulunduğu 22'si işitme engelli 148 engelli asker yemini etti. Yemin töreninde duygusal anlar yaşandı.

Temsili askerlik uygulaması kapsamında bir günlük temel askerlik eğitimine tabi tutulan engellilerin yakınları, sabahın erken saatlerinden 57'nci Topçu Tugayı'nın Tuğsavul Kışlası'na gelmeye başladı. Kışladaki törene 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya da katıldı.

Tugay Sancağı'nın tören alanına getirilmesi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından özel tertip askerler yemin etti. Yaş kütüğüne plaket çakan Özel Tertip Dönem 1'incisi Mustafa Deniz Bozkurt, yaptığı konuşmada temsili de olsa askerlik görevini yerine getirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bozkurt, "Belki ellerimiz titrer nişan alamayız hedefi şaşırırız ama yine de Atatürk'ün açtığı yoldan şaşmayız. Gerektiğinde bu cumhuriyeti korumak için canımızı bile vermeye hazırız" dedi.

Yemin eden askerlere çeşitli hediyelerin verilmesinin ardından konuşan 57'nci Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Kaya, engelli askerlerin yemin töreninden gurur duyduğunu söyledi. Tuğgeneral Kaya, "Bugün burada yemin eden askerler yaşları ve durumları ne olursa olsun her Türk erkeğinin asker doğduğunu ve asker olduğunu kanıtladılar. Bu tören kahraman ulusun bağrından çıkan Türk Ordusu'nun milleti ile nasıl bir bütünlük içerisinde olduğunun en güzel gösterisi" diye konuştu.

KADIN ASKERLER

Öte yandan Gümüldür Özel Evim Bakım Merkezi'nde bakılan üç engelli kadın da temsili askerlik uygulamasına katıldı. Yaşları 29 ile 42 arasında değişen Aynur Caymaz, Muradiye Gündüz ve Ayten Balta adına konuşan Gümüldür Özel Evim Bakım Merkezi Sahibi Oya Akgün, "Geçen yılki temsili askerlik uygulaması sırasında Aynur, Muradiye ve Ayten erkek hastalarla birlikte gitmek istediler. Hatta Aynur ağladı. Bunun üzerine biz de başvurduk umarım bundan sora geleneksel hale gelir" dedi.